Dagens fakta 28 Juli.


Dagens namn

Botvid

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2015: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 176
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 28 Juli,
Mansnamnet Botvid är ett fornnordiskt som kanske betyder ”den som skogen/träden botar/vårdar”. Namnet är ett svenskt helgonnamn, och Sankt Botvid är Södertörns skyddshelgon. Sankt Botvid blev enligt legenden kristnad på en handelsfärd till England, och dödad av en slav som han friköpt ca år 1080. Namnet är ovanigt i Sverige. Sedan 1950-talet har endast några enstaka personerper år fått namnet.31 december 2005 fanns det totalt 201 personer i Sverige med namnet,varav 26 med det som tilltalsnamn.År 1999 fick 1 pojke namnet som tilltalsnamn.Namnsdag: 28 juli, (1986-1992: 4 december, 1993-2000: 5 juni).Kategori: Mansnamn

Seved

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2015: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 780
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 28 Juli,
Mansnamnet Seved är en variant av den äldre formen Sigvid som är bildat två ord som betyder seger och träd. Namnet plockades in i almanackan 1901 tillsammans med en rad av andra gamla nordiska namn men blev aldrig någon riktig succé. Namnet har aldrig varit vanligt. De senaste årtiondena har endast några fåtal pojkar i varje årskullfått namnet som andranamn men 2008 fick en pojke Seved som tilltalsnamn. 31 december 2007 fanns det totalt 901 personer i Sverige med namnet Seved eller Sewed varav 204 med det som tilltalsnamn. En sidoform är Seve. Namnsdag: 28 juli, (1901-1992: 22 oktober).
7.28
Väder
Torsdag 28 juli
08.00 Mulet 17° S 2  (4) m/s
14.00 Halvklart 23° S 4  (8) m/s
20.00 Regnskur 19° SO 1  (2) m/s
Uppgång   Nedgång
Soluppgång kl. 04:17
16 minuter senare än förra veckan
  Solnedgång kl. 21:34
16 minuter tidigare än förra veckan

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. surridurr
  Jul 29, 2016 @ 02:54:05

  Fniss, känner såklart ingen Botsvid, men en Båtsvid! Hans egentliga namn är såklart inte Båtsvid, men det har blivit hans tilltalsnamn. En riktig ”sjöbuse” med hjärtat på rätta stället. Kan allt om båtliv. På en av festerna vi varit på både han och jag, hade jag med min dotter och hennes barn. Fram emot midnatt blev det en slags ballongkull. Den som träffades av ballongen skulle svara på frågor som den som puffade iväg ballongen ställde. Båtsvids kunskap är obegränsade då det gäller sjö- samt även sjöhistoria. Så framkom att dotterns barn kan mycket om Titanic. Så han puttade gärna ballongen på någon av barnen, och ställde frågor. Som typ: vilket år förliste Titanic? hur många drunknade? hur många överlevde? hur många av de överlevande var tredjeklassresenärer? vad hette kaptenen? hur många resenärer var det ombord? för hur många fanns det livbåtar? osv. Han blev djupt imponerade av dessa små barns kunskap!
  Kuriosa…….då min pappa gick i skolan skulle ett specialarbete göras. Han var fascinerad av Titanic och valde det. Hans nästäldsta barnbarn valde helt ovetande om detta samma ämne. Hans yngsta barnbarn valde också helt ovetande om detta samma ämne som specialarbete. Hon har i sin tur berättat för sina barn om händelsen med det stora osänkbara fartyget, och skillnaden mellan folk och fä om bord. Och om hur livbåtarna inte räckte till och det framförallt drabbade de fattigaste resenärerna.

  Svara

 2. skåningen
  Jul 28, 2016 @ 07:42:09

  Godmorgon!
  18.8 och sol!
  Ha det så bra långt uppe i Norrland!
  Kram!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s