Dagens fakta 15 April.


Dagens namn

Olivia

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: 7
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 23200
Antal män med namnet i Sverige: 6
Namnsdag: 15 April,
Kvinnonamnet Olivia kommer, liksom troligen den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för ”olivträd”, eftersom olivträdet troddes vara fredens träd blev namnet Olivia också kallat den fredsälskande Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet. Namnet klättrade snabbt uppåt på topplistan under 1990-talet och ligger numera på 10:e plats. Det finns 21548 kvinnor som har förnamnet Olivia. Av dessa har 7424 namnet Olivia som tilltalsnamn/ förstanamn.
Olivia betyder: rent, fred, vacker, skönhet, naturlig och djurvän.

Oliver

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: 5
Antal män med namnet i Sverige: 20128
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 17
Namnsdag: 15 April,
Mansnamnet Oliver är ett engelskt namn med eventuellt släktskap med grekiskan. Det betyder lugn och fridfull. Enligt en teori är det, liksom Olivia, bildat av ordet oliv. Fast namnet Oliver kommer från ”olivträd” och det står för lugn/fred. Oliver blev vanligt i England genom hjältedikten Rolandssången där Oliver och Roland är två av hjältarna. Efter den engelska militären Oliver Cromwells härjningar i mitten av 1600-talet så sjönk namnet enormt i popularitet i England men efter Charles Dickens roman om Oliver Twist så blev namnet mycket populärt igen. Oliver är en av raketerna på topplistan sedan början på 1990-talet. Det finns 12624 män som har förnamnet Oliver. Av dessa har 8651 namnet Oliver som tilltalsnamn/förstanamn.
4.15
Väder
Lördag 15 april
08.00 Klart -6° SO 1  (1) m/s
14.00 Halvklart SV 2  (6) m/s
20.00 Mulet NO 4  (8) m/s
Uppgång   Nedgång
Soluppgång kl. 05:33
21 minuter tidigare än förra veckan
  Solnedgång kl. 20:07
17 minuter senare än förra veckan

4 Comments on “Dagens fakta 15 April.

  1. Igår var du i paradiset, kanske du hamnar där idag också, vem vet. Kul att läsa lite om vad du pysslat med under olika påskhelger. Idag har vi ett strålande fint väder och snön smälter så sakta. Några små påskkäringar har varit på besök och fått godis…
    Kram och ha en fortsatt fin påsk♥♥

  2. Åh! Då ska jag gratulera Olivia idag då. Det är en liten hund som brukar sitta på en av uteserveringarna nere vid Cura med sin husse. Samma ställe varje dag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s