Duva i blicken..


Jag har nu suttit på altanen här i Sunnersta och studerat en Ringduva på ganska nära håll…Jag vet ju att duvorna är parbildande och har en livslång relation..Det som fångat mitt intresse är att det växer 2 granar intill varandra på grannens tomt,i den ena granen var det ett skatpar som byggde förra året,,i år har dom inte varit aktiva med boet..Kan det bero på att detta duvpar har tagit över,eller kanske dom bara hyr..Kul att se när duvorna närmar sig boet,väldigt vaksamma är dom,landar nästan alltid i den gran där inget bo finns,sitter och kollar läget några minuter innan dom flyger in till boet i den andra granen..Dom är omöjliga att särskilja,dom är på pricken lika varandra..Men på mina bilder r det samma duva x4..Duva

Förekomst i Sverige
I Sverige är ringduvan en vanligt förekommande fågel, och hittas i skogs- och jordbruksbygd från Skåne i söder till Norrbotten och södra Lappland i norr. Fossil visar på att ringduvan har funnits i Norden ända sedan neolitisk tid. Boet, en ganska slarvigt tillverkad konstruktion av kvistar, byggs företrädesvis i täta barrträd. Andra boplatser kan vara i lövträd och i sällsynta fall på byggnader eller i övergivna skatbon. Äggen är vita, nästan klotformiga, men ändå mer ovala än hos ett flertal andra duvarter. En kull består normalt av två ägg som i genomsnitt väger 18,8 gram. De ruvas av båda föräldrarna i 15-19 dagar och ungarna är normalt flygfärdiga efter 21-28 dygn, men ibland längre.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Duva i blicken..”

  1. Vilka fina bilder på duvan! Duvor är fina, fast inte när dom kommer i flock och/eller är ute efter din mat på restaurangerna. Vi har väldigt fräcka turkduvor här nere efter strandpromenaden. Mycket irriterande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s