Släkten är värst,,säg det.


Släktforskningen kan ibland leda till oväntade händelser,så som denna här nedan från året 1729..Israel som är min ”Farmors,fars,mormors,morfar”

Båtsman eller kronobåtsman var en militär som i det svenska indelningsverket tilldelades örlogsflottan för tjänstgöring ombord, och som för sitt uppehälle tilldelades ett båtsmanstorp. BåtsmänI Blekinge och Södra Möre härad i Småland fanns enbart indelta båtsmän och dessa var indelade i rusthåll. I stort sett höll varje gård en båtsman. I kusttrakterna i övriga riket fanns kompanier med roterade båtsmän. Två eller flera gårdar gick samman och bildade en rote. I dessa socknar fanns även indelta soldater av olika slag. Det fanns ersättare för rotebåtsmän, så kallade fördubblingsbåtsmän.Rusthållet eller roten betalade årlig lön, kläder och stod för ett båtsmanstorp med tillhörande odlingsbar mark. Ibland ingick vissa förmåner, som utsäde eller annat.

 

Namn Israel Olofsson Hoffman
Född 1690 Nässjö, Ramsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
Kön Man
Yrke Båtsman
Död Nov 1778 Nässjö, Ramsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
Begravd 22 Nov 1778 Nässjö, Ramsele Hitta alla personer med händelser på denna plats
Noteringar 
  • Vid extra ordinarie Ting den 9 Juli 1729 angav Länsmannen Josef Nalin, att Kronobåtsmannen Israel Olofsson Hoffman ifrån Nässjö och hans hustru, Sara Ericsdotters, ogifta syster Gölin Ericsdotter ifrån krånge i Ramsele, haft köttslig beblandelse.Gölin Ericsdotter, 22 år gammal, tillstod frivilligt att hennes svåger Israel Olofsson nästlidne år Ericsmässotiden var i hennes och hennes faders stuga och om natten låg hos henne i övre sängen, lägrade henne och redde henne med ett flickebarn, det hon vid Matsmässotiden framfödde.Även Israel Olofsson Hoffman tillstod handlingen.Nämndemannen Eric Eliasson i Krånge beklagade att hans måg Israel Olofsson Hoffman och oförsedde dottern Gölin Ericsdotter bedrivit förtalte synd, samt ödmjukt beder att de kunde få behålla livet, vilket hustru Sara Ericsdotter även anhålle, och säger att de varit gifta i 7 år och tillsammans avlat 3 barn, som ännu leva.Rätten resolverade att då de bedrivit hor uti första svågerskapsgraden, pålägges de med livsstraffet, likmätigt Kungl. Förordningen av den 10 oktober 1699, vilket dock först Kngl. Maj:ts och Rikets Norra Hovrätt omdöma må.

    Kommentar:
    De inblandade blev sedan benådade av Norra Hovrätten.

 

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Släkten är värst,,säg det.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s