Dagens fakta 7 Oktober.


Dagens namn

Birgitta

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 168049
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 7 Oktober,
Birgitta är ett kvinnonamn av keltiskt ursprung som betyder ”den höga” eller ”den upphöjda”. (Ursprungligen var namnet Brigit och sedan i latiniserad form Brigida, vilket hos oss blev Brigitta och slutligen dagens form). Namnet blev ofantligt populärt efter Prinsessan Birgittas födelse 1937 och under de följande decennierna, men sjönk från början på 1970-talet i frekvens.
Namnet Birgitta var mycket vanligt även några år före prinsessans födelse, i synnerhet 1934. Prinsessan är född 1937.Totalt sett tillhör det ett av våra vanligaste namn.31 december 2005 fanns det totalt 178 885 personer i Sverige med namnet,varav 42 321 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 475 flickor namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 7 oktober (dagen var redan på medeltiden tillägnad heliga Birgitta).
Birgitta kan också vara en feminin form av det gamla nordiska mansnamnet ”Birgir”, som möjligen utvecklades från ”bjarga” ? med betydelsen ”att hjälpa/rädda/beskydda”. Heliga Birgittas far hette Birgir.
Flera andra namn är från början kort- eller smekformer av Birgitta, såsom Britt, Britta, Brita, Gitta och Bibbi. Ett annat besläktat namn är Birgit.
Namnsdag: 7 Oktober,

Britta

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 13577
Antal män med namnet i Sverige: 1
Kvinnonamnet Britta är en kortform av Birgitta som från början är ettkeltiska keltiskt namn med betydelsen ”den höga”. Andra kortformer av Birgitta är Britt, Brita och Birgit.Namnet är vanligt bland kvinnor födda på 1910- och 1920-talen, men precis som Birgittaoch Britt har namnet minskat i popularitet under de senaste decennierna. För närvarande är det ett knappt 10-tal flickor som får namnet som tilltalsnamn varje år. Den 31 december 2005 fanns det totalt 18 790 personer i Sverige med namnet, varav 10 593 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 83 flickor namnet, varav 7 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 7 oktober, (1986?1992: 21 oktober).
I Tyskland har Britta blivit ett populärt namn för tjejer född på 70-talet och senare efter att Astrid Lindgrens Bullerby-filmerna har visats på tv.
10.7

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Mulet, men troligen uppehåll

+4 °C   Vind 0,7 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   +3°   Daggpunkt   +2°
Fuktighet   88%   Sikt   50 km
Soluppgång   07:09   Solnedgång   18:05
Dagens längd   10 h 56 min

3 kommentarer på “Dagens fakta 7 Oktober.

  1. Även idag var det under 20-strecket nu på morgonen. Bara att acceptera, för det lär nog fortsätta så 🙂
    Ha en finfin lördag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s