Dagens fakta 12 Oktober.


Dagens namn

Valfrid

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 1471
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 12 Oktober,
Valfrid är ett mansnamn med tyskt ursprung. Första delen av namnet kommer antingen från ordet waltan – ”härska”, ”styra” eller walah – ”främling”, och andra delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”.Valfrid har använts som dopnamn i Sverige sedan 1700-talet men är idag mycket ovanligt – endast ett par pojkar har fått det som tilltalsnamn det senaste decenniet.31 december 2005 fanns det totalt 2 356 personer i Sverige med namnet,varav 113 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 14 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 12 oktober (sedan 1830).

Manfred

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 2952
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 12 Oktober,
Manfred är ett mansnamn med tyskt ursprung. Betydelsen av första delen av namnet är oklar. Det kan möjligtvis komma från ordet magan – ”makt”, ”kraft”, ”styrka”, eller kanske vara samma som dagens ”man”. Sista delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”. Namnet har använts i Sverige sedan början av 1800-talet och var relativt populärt runt förra sekelskiftet, men minskade sedan mycket i frekvens. En viss ökning har dock skett det senaste decenniet.31 december 2005 fanns det totalt 2968 personer i Sverige med namnet,varav 787 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 37 pojkar namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 12 oktober (sedan 2001, dessförinnan på 14 oktober sedan 1901).
10-12

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet och duggregn

+6 °C   Vind 1,6 m/s   Mulet och duggregn

Känns som   +4°   Daggpunkt   +6°
Fuktighet   98.6%   Sikt   10 km
Soluppgång   07:22   Solnedgång   17:50
Dagens längd   10 h 28 min

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 12 Oktober.”

  1. Det där första namnet… Valfrid. Det hoppas jag verkligen stämmer in här i Spanien nu, och att det där olagliga valet får en lycklig upplösning. Spännande tider nu när det är nationaldag idag och allt.

    Ha en finfin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s