Dagens fakta 9 Januari.


Dagens namn

Gunnar

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 107613
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 3
Namnsdag: 9 Januari,
Gunnar är ett mansnamn med gammalt norden nordiskt ursprung. Bildat av gunnr – strid, och haria – krigare (jämför substantivet här). Namnet förekommer som runstensnamn från 800-talet på en ristning vid Oklunda gård, Husby i Östergötland. Gunnar ristade dessa runor. Och han flydde saker till ett brott. Sökte skydd i detta vi …. I nordisk mytologi är Gunnar Gjukeson en gestalt i sagorna om Sigurd Fafnesbane. Historien om denne anses bygga på Gundaharius, den siste burgunderkonungen, som föll i strid mot hunnerna 437. Namnet var också populärt i fornnordisk tid som till exempel Gunnar på Hlidarende Gunnar på Lidarände, en isländsk storbonde och skald i Njals saga och Gunnar Keldugnupsfånen, huvudperson i en isländsk askepiltsaga från 1400-talet.År 1900 var Gunnar det tionde vanligaste pojknamnet. 1925 hade Gunnar avancerat till femteplatsen och höll den positionen även 1950. Därefter har populariteten avtagit.Den 31 december 2005 fanns det totalt 127 340 personer i Sverige med namnet,varav 23 139 med det som tilltalsnamn.Det fanns också 195 personer som hette Gunnar i efternamn vid samma tid.År 2003 fick 437 pojkar namnet, varav 16 fick det som tilltalsnamn. År 2008 fick 27 pojkar Gunnar som tilltalsnamn. Namnsdag: 9 januari (sedan 1901 års namnsdagslängd).

Gunder

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2016: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 745
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 9 Januari,
Gunder är ett mansnamn, en dansk variant, med samma ursprung och betydelse som Gunnar. Namnet är just nu mycket ovanligt. Sedan slutet på 1980-talet har bara en person fått namnet som tilltalsnamn 2010. 31 december 2007 fanns det totalt 793 personer i Sverige med namnet, varav 229 med det som tilltalsnamn. Det fanns också 19 personer som hade det som efternamn. Namnsdag: 9 januari (2001 års namnsdagslängd 1986-1992 2 april).
1.9

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Klart och uppehållsväder

-4 °C   Vind 2,5 m/s   Klart och uppehållsväder

Känns som   -7°   Daggpunkt   -5°
Fuktighet   86.5%   Sikt   50 km
Soluppgång   08:52   Solnedgång   15:03
Dagens längd   6 h 11 min
Observationstid   9/01 05:00

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 9 Januari.”

  1. Du får ännu en findag som det ser ut, fast lite kyligt kanske. Här hade vi bara 6 grader när jag steg upp, men det kommer nog solen att fixa till så småningom 🙂

    Ha en härlig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s