Igår blev det en snabbis….


En rubrik som betder vad???.Jo precis som det låter,,jag blev kallad till en Aortascreening som sker på Akademiska sjukhuset i Uppsalaaorta1,detta var andra gången den förra var för 10 år sedan..Jag ingår som objekt i en forskning inom detta område,enligt de blanketter jag ombads fylla i.Jag tror att de flesta landsting kallar alla män som blir 65 år.Uppsala län gör så vet jag..I mitt fall såg det jättebra ut,känns ju tryggt..

– Vi vet att det finns en förhöjd risk hos män som kommer upp i de här åren att drabbas av buk-aorta bråck. AortaDå är det värt att försöka hitta det här i tid så att man kan åtgärda kirurgiskt, då sparar vi både liv och sjukvårdens resurser, säger Michel Silvestri.Pulsåderbråck är 5-6 gånger vanligare hos män än hos kvinnor. Undersökningarna börjar i maj med män födda 1952 och görs med ultraljud. Det är helt smärtfritt och tar bara några minuter. Erfarenheter från stockholm visar att 70-80 procent av de kallade brukar komma.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Igår blev det en snabbis….”

  1. Skönt att veta. Jag är väldigt tveksam om dom förebyggande undersökningarna görs i Stockholms län. Har aldrig hört talas om det. Däremot har jag en kompis vars mamma regelbundet gör det undersökningen efter att hon fått ett aortabråck, liksom många i hennes släkt.
    Klokt att satsa på förebyggande inom sjukvården iaf
    Kramis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s