Dagens fakta 13 Mars.


Dagens namn

Greger

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 2992
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 13 Mars,
Greger är ett mansnamn, och en nordisk form av Gregorius som i sin tur är en latinsk form av det grekiska namnet Gregorios som betyder vaksam, vaktande. Första gången namnet dokumenterat användes i Sverige är år 1247 då Riksföreståndaren Birger Jarls (oäkta) son fick namnet Greger Birgersson. En tidig och betydelsefull namnbärare var påven Gregorius den store, skaparen av den gregorianska musiken. Även påven Gregorius XIII har satt spår i historien genom den Gregorianska kalendern.Greger började bli populärt på 1940-talet och trenden höll i sig in på 1970-talet. Under 1980-talet föll populariteten kraftigt och under 1990-talet var Greger mycket ovanligt som dopnamn. De senaste åren har bara ett tiotal pojkar fått det som förnamn varje år, bara någon enstaka av dem har fått det som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 3169 personer i Sverige med namnet,varav 1278 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 12 pojkar namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.Numera förknippar nog många namnet med brandstationschefen i TV-programmet Nile City 105.6, gestaltad av Robert Gustafsson. Namnsdag: I Sverige 13 mars, i Finland 12 mars.
3.13

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Mulet, men troligen uppehåll

+0 °C   Vind 5,1 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   -5°   Daggpunkt   0°
Fuktighet   98.5%   Sikt   9 km
Soluppgång   06:14   Solnedgång   17:46
Dagens längd   11 h 32 min
Observationstid   13/03 05:00

3 kommentarer på “Dagens fakta 13 Mars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s