Dagens fakta 13 April.


Dagens namn

Artur

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 6232
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 13 April,
Artur eller Arthur är ett engelskt mansnamn av keltiskt ursprung som kanske betyder ”stark som en björn” (keltiska artos ”björn”). Det har även föreslagits att det är bildat från det latinska släktnamnet Artorius.Artur är känt från sagan om kung Arthur och Riddarna av runda bordet.Genom inflytande av denna saga kom den latinska formen av namnet, Arturus, till Norden redan på medeltiden. Det tidigaste belägget i Sverige är från 1807 ochnamnet var vanligt i början av 1900-talet. Det har sedan dess varit på tillbakagång men aldrig försvunnit helt. Numera är även stavningen Arthur vanlig.Den 31 december 2005 fanns det i Sverige 11 130 personer med förnamnet Arthur eller Artur, varav 1 917 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 110 svenskar namnet Artur/Arthur, varav 20 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: I Sverige 13 april (sedan 1901), i Finland 31 oktober.

Douglas

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 4815
Antal kvinnor med namnet i Sverige:
Namnsdag: 13 April,
Mansnamnet Douglas är ett Kelter keltiskt namn med betydelsen ”mörkt vatten” eller ”från den mörka strömmen” och bildat av de keltiska orden dubh ”svart”, och glas ”ström”. Det betyder också ”bortskämd” enligt vissa källor. Namnet är vanligt som flodnamn på keltiska och ursprungligen främst namnet på en skotsk uradel klan i Skottland och också namnet på en Douglas svensk adelsätt. Först på 1800-talet började det användas som förnamn i Sverige. Sedan 1980-talet har namnet haft en viss popularitet, men i de äldre generationerna är det betydligt ovanligare. Det finns 4756 män som har förnamnet Douglas. Av dessa har 1911 namnet Douglas som tilltalsnamn/ förstanamn. År 2002 fick 90 pojkar namnet, varav 67 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 13 april, (1986-1992: 27 september).
4.13

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Mest klart och uppehåll

-6 °C   Vind 0,0 m/s   Mest klart och uppehåll

Känns som   -6°   Daggpunkt   -7°
Fuktighet   95.8%   Sikt   26 km
Soluppgång   05:39   Solnedgång   20:04
Dagens längd   14 h 25 min
Observationstid   13/04 05:00

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 13 April.”

  1. Då tänker jag på Kirk Douglas som ännu lever och är över 100 år gammal. Det är så kul att man får bakgrundsfakta om namnen.

    Ha en härlig fredag
    kram från
    Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s