Dagens fakta 3 Juni.


Dagens namn

Ingemar

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 56938
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 3 Juni,
Mansnamnet Ingemar eller Ingmar är ett fornnordiskt namn som är bildat av namnet Ing och ett ord som betyder ”berömd”. Ing är möjligtvis namnet på en forngermansk fruktbarhetsgud. Samma Ing förekommer också i namn som Inge, Ingvar (namn) Ingvar, Ingemund, Ingvald, Ingeborg och Ingolf.Det äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från 1000-talet på ett flyttblock vid Runby i Eds socken i Uppland: Ingrid lät göra ladbron (lastbryggan) och hugga stenen efter Ingemar, sin man och efter Dan och efter Banke, sina söner. De bodde i Runby och ägde där gård. Kristi hjälpe deras sjä. Ingemar var ett väldigt vanligt namn bland pojkar på 1940- och 1950-talen, det är fortfarande ett av de 30 vanligaste förnamnen i den manliga befolkningen. De senaste decennierna har namnet huvudsakligen använts som andranamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 66 343 personer i Sverige med namnet Ingemar, varav 9 419 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 181 pojkar namnet, varav 9 fick det som tilltalsnamn.

Gudmar

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 91
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 3 Juni,
Mansnamnet Gudmar är fornsvenskt och bildat av Gud och ett ord som betyder berömd. Se också Ingemar. Namnet tillhör de ovanligaste i almanackan. 31 december 2007 fanns det totalt 111 personer i Sverige med namnet,varav 20 med det som tilltalsnamn. Under 1990-talet fick ingen pojke namnet som tilltalsnamn, och endast en fick det som andranamn. Senast någon fick namnet var 2002, då en pojke fick namnet som andranamn. Namnsdag: 3 juni (sedan 1993, 1986-1992: 2 april).
6.3

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

 
Klart och uppehållsväder

+14 °C   Vind 0,0 m/s   Klart och uppehållsväder

Känns som   +14°   Daggpunkt   +11°
Fuktighet   78.9%   Sikt   42 km
Soluppgång   03:30
Solnedgång   22:06
Dagens längd   18 h 36 min
Observationstid
3/06 06:00

En kommentar på “Dagens fakta 3 Juni.

  1. Då tänker jag alltid på Ingemar Stenmark. Namnet Gudmar har jag aldrig hört talas om. Det finns inte så många heller ser jag.

    kram från
    Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s