Dagens fakta 4 September.


Dagens namn

Gisela

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2603
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 4 September

Betydelse Gisela

Gisela är ett tyskt kvinnonamn och en kortform av andra namn som börjar på Gisel- (exempelvis Giseltrud). Bildat av ett gammalt tyskt ord gisil med betydelsen ”skott”, ”telning”, ”ättling”, ”av ädelt ursprung”, eller alternativt gisel – ”stråle” (”den strålande”). Den franska formen av namnet är Giselle, vilket också är namet på en känd Giselle balett från 1800-talet. En gammal svensk maskulin form av namnet var Gisle.Namnet var populärt bland adeln i Tyskland under medeltiden och började användas i Sverige på 1700-talet. Allmänt förekommande blev det dock först under senare halvan av 1900-talet. Det senaste decenniet har namnet minskat något i popularitet. Det fanns 31 december 2005 totalt 2 640 personer i Sverige med förnamnet Gisela, varav 1 610 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 13 flickor namnet, varav 5 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 4 september (Sedan 1993. 1986-92 fanns namnet på 7 september)
Ursprung Tyskland.Från det gamla Tyska ordet gisil ”, som betyder löfte – pledge.
Tyska, holländska, spanska och portugisiska formen av GISELLE
Mening och historia
Härstammar från den germanska ordet gisil betyder ”gisslan” eller ”löfte”. Detta namn kan ha ursprungligen varit ett beskrivande smeknamn för ett barn ges som ett löfte om att en utländsk domstol. Den bars av en dotter till den franske kungen Karl III, som gifte sig med Norman ledaren Rollo i 10: e århundradet. Namnet var populärt i Frankrike under medeltiden (den vanligare franska formen är Gisèle ). Även om det blev känt i den engelskspråkiga världen på grund av Adolphe Adams baletten ”Giselle” (1841), var det inte använt regelbundet fram till 20-talet.
Betydelse: Stråle,Ursprung: Nederländska.Varianter: Gisa, Gisele, Gisella.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Halvklart och uppehåll

+7 °C   Vind 0,0 m/s   Halvklart och uppehåll

Känns som   +7°   Daggpunkt   +7°
Fuktighet   98.6%   Sikt   13 km
Soluppgång   05:49   Solnedgång   19:47
Dagens längd   13 h 58 min9.4

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

9 reaktioner till “Dagens fakta 4 September.”

 1. här är det omkring + 20 nu mitt på dagen. Riktigt behagligt
  Sv: vad roligt med sådant pyssel som man tycker om. Jag stickar ibland och tycker om att måla akvarell. Sedan är det förstås läsning. Jag läser väldigt mycket
  kramar

 2. Ja vi får suga ut det sista ur sommaren 🙂 jag tycket det varit ovanligt mycket getingar i år, på Öland gick det knappt att äta ute, syrran och svågern laddade med flugsmällor som de viftade med, det var jättemånga bålgetingar också, sist jag såg en var för tre år sedan, och innan dess var det någon gång under min uppväxt. De är inte fridlysta så som jag trodde, så jag slipper känna mej som en brottsling för den där jag dödade 😉
  Janne berättade i helgen att de sett ett bo nära bikupor och att bålgetingarna hämtade sin middag där…
  Ha det fint,
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s