Dagens fakta 12 Oktober.


Dagens namn

Valfrid

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 1434
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 12 Oktober

Betydelse Valfrid

Valfrid är ett mansnamn med tyskt ursprung. Första delen av namnet kommer antingen från ordet waltan – ”härska”, ”styra” eller walah – ”främling”, och andra delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”.Valfrid har använts som dopnamn i Sverige sedan 1700-talet men är idag mycket ovanligt – endast ett par pojkar har fått det som tilltalsnamn det senaste decenniet.31 december 2005 fanns det totalt 2 356 personer i Sverige med namnet,varav 113 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 14 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 12 oktober (sedan 1830).

Manfred

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 2981
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 12 Oktober

Betydelse Manfred

Manfred är ett mansnamn med tyskt ursprung. Betydelsen av första delen av namnet är oklar. Det kan möjligtvis komma från ordet magan – ”makt”, ”kraft”, ”styrka”, eller kanske vara samma som dagens ”man”. Sista delen kommer från fridu som betyder ”fred”, ”skydd”. Namnet har använts i Sverige sedan början av 1800-talet och var relativt populärt runt förra sekelskiftet, men minskade sedan mycket i frekvens. En viss ökning har dock skett det senaste decenniet.31 december 2005 fanns det totalt 2968 personer i Sverige med namnet,varav 787 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 37 pojkar namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 12 oktober (sedan 2001, dessförinnan på 14 oktober sedan 1901).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet, men troligen uppehåll

+10 °C   Vind 1,5 m/s   Mulet, men troligen uppehåll

Känns som   +8°   Daggpunkt   +9°   Fuktighet   92.2%
Sikt   7 km
Soluppgång   07:22   Solnedgång   17:50
Dagens längd   10 h 28 min.10.12

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 12 Oktober.”

  1. Man får inte låta det gå för lång tid emellan en ”avsittning” och innan man sitter upp igen. Förr var det annorlunda, då var jag odödlig och satt upp på vad som helst, men med åldern och krämpor kommer lite förstånd 😉
    Önskar dej en toppenfredag,
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s