Dagens fakta27 December.


Dagens namn

Johannes

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 32287
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 24
Namnsdag: 27 December

Betydelse Johannes

Johannes, mansnamn av hebreiska hebreiskt ursprung med betydelsen ”Gud har förbarmat sig” eller ”Gud är nådig”. Johannes är ett av de mansnamn som givit upphov till flest variationer; Johan, John, Jan, Jonas, Hannes, Jon (mansnamn) Jon, Jöns, Jens, Heinz, Hans, Jo och Yohammed är alla varianter eller kortformer som förekommer i germanska språkområden, i romanska språkområden finns former som Juan (spanska), Giovanni (italienska), Jean (franska), Sean (irländska). Namnet Ivan är den ryska formen av Johannes. Johannes ökade i popularitet i slutet på 1980-talet. De senaste åren har trenden planat ut, men namnet är fortfarande mycket vanligt bland de nyfödda. Kring förra sekelskiftet var namnet också populärt, men inte lika mycket som nu. Det har aldrig funnits med på någon 10-i-topplista de senaste 100 åren, men om man lägger ihop alla varianterna ovan är det troligtvis det allra vanligaste mansnamnet i den kristna världen. Den 31 december 2005 fanns det totalt 29 863 personer i Sverige med namnet, varav 8 629 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 631 pojkar namnet, varav 217 fick det som tilltalsnamn.
Tillägg:
Johni är en annan förkortning till namnet. På arameiska är namnet Johanon. Namnets betydelse kommer från den arameiska roten ”han” som betyder även här barmhärtighet. Yahia är också namnet på Johannes i arameiska.  Den armeniska varianten är Ohannes och Hovannes och är väldigt vanligt i Armenien och hos armenier som finns utanför Armenien.

Johan

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2017: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 174195
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 14
Namnsdag: 27 December

Betydelse Johan

Johan är ett mansnamn och kommer från grekiskans Johannes som i sin tur bygger på ett arameiskt namn som betyder ”Gud har förbarmat sig”. Namnet har även samma betydelse som Johanna ”Gudagåva”.

Andra former av namnet är Jan, Jean, Jens, Jiloan, Jon, Johannes, John, Jahan, Juan, João, Juha, Juhani, Juhana, Giovanni och Jöns. Sverige har haft två kungar som burit namnet Johan, som i konungalängden räknas som Johan II. Den 31 december 2006 fanns det 173069 män som har förnamnet Johan. Av dessa har 77168 namnet Johan som tilltalsnamn/förstanamn. Under åren 1989-1991 så var Johan det vanligaste namnet som nyfödda barn fick som tilltalsnamn. Namnsdag: (1993-2000: 24 juni).

LOKALT VÄDER I UPPSALA

Mest klart och uppehåll

-2 °C Vind 0,0 m/s Mest klart och uppehåll Känns som -2° Lufttryck 1011.3 hPa Daggpunkt -3° Fuktighet 96.7% Sikt 50 km Soluppgång 08:51 Solnedgång 14:49 Dagens längd 5 h 58 min

Mest klart och uppehållKänns som-2°Lufttryck1011.3 hPaDaggpunkt-3°Fuktighet96.7%Sikt50 kmSoluppgång08:51Solnedgång14:49Dagens längd5 h 58 min

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta27 December.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s