Dagens fakta 3 Mars.


Dagens namn

Gunborg

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 8839
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 3 Mars

Betydelse Gunborg

Gunborg är ett fornnordiskt kvinnonamn. Namnet är sammansatt av orden gunr ?strid? och borg(h) ?beskydd?, vilket tillsammans kan uttolkas som ?skydd i strid?.Namnet förekommer ofta på runstenar, men blev sedan under medeltiden ganska ovanligt. I slutet av 1800-talet fick det dock ett uppsving och blev efter att det kommit in i almanackan 1901 mycket populärt under några decennier. Bland kvinnor som idag är mellan 70 och 90 år var det troligen bland de 50 vanligaste, men räknat på hela befolkningen ligger det idag runt 90:e plats. De senaste decennierna har i nästan ingen flicka fått det som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 17628 personer i Sverige med namnet,varav 6229 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 6 flickor namnet, varav ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 mars (sedan 1901).

Gunvor

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 15438
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 3 Mars

Betydelse Gunvor

Gunvor är ett fornnordiskt kvinnonamn, med delvis oklar betydelse. Ett till synes avlägset men möjligt ursprung är från det armeniska ordet gunavor(=färggrann). Att armeniskt ursprung hävdas grundas på exempel på flertal germanska ord som delar tydliga lingvistiska likheter med de respektive armeniska . Namnet förekommer på runstenar (Gunvar) och återupptäcktes på 1800-talet. Det hade en popularitetstopp på 1920-talet 1920- och 1930-talet 1930-talen och är numera, liksom de andra namnen som börjar med Gun, mycket ovanligt hos unga flickor. De senaste decennierna har knappt några flickor fått det som tilltalsnamn. Totalt sett hör det dock fortfarande till de hundra vanligaste kvinnliga förnamnen i Sverige.31 december 2005 fanns det totalt 23131 personer i Sverige med namnet,varav 12080 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 13 flickor namnet, varav ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 3 mars (sedan 1993).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet och något snö

-2 °C Vind 5,0 m/s Mulet och något snö Känns som -8° Daggpunkt -3° Fuktighet 95.1 % Sikt 2 km Soluppgång 06:45 Solnedgång 17:20 Dagens längd 10 h 35 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 3 Mars.”

  1. Så du har chans på snö idag, här regnar det och inte måttligt heller 😦
    Spännande med din tremänning eller syssling kanske det heter? Ja vad blir det?
    Hoppas ni hittar det hon vill veta.

    ha en fin söndag,
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s