Dagens fakta 5 Mars.


Dagens namn

Tora

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2829
Antal män med namnet i Sverige: 1
Namnsdag: 5 Mars

Betydelse Tora

Tora är ett fornnordiskt kvinnonamn, som förekommer på runstenar, en feminin form av Tor (namn) Tor eller Tore (mansnamn) Tore. I äldre generationer är namnet relativt ovanligt, men trenden har varit uppåtgående sedan början på 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2985 personer i Sverige med förnamnet Tora varav 1778 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 67 flickor namnet, varav 25 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 5 mars (sedan 1901). Kanske är det också en förkortning på Viktoria/Victoria,kvinnonamn med betydelsen segrarinna.
På japanska betyder Tora tiger.

Tove

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 7748
Antal män med namnet i Sverige: 34
Namnsdag: 5 Mars

Betydelse Tove

Tove är en modern form av det fornnordiska namnet Tófa och en vanlig dansk och norsk variant av Tova och Tuva. Det är en kvinnlig kortform av namn som härstammar från Tor, som exempelvis Torfrid (Þórfríðr) och Torvi. Namnet började användas i Sverige på 1800-talet. Tove blev ett ganska vanligt tilltalsnamn på 1990-talet, under flera år var Tove ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen. 31 december 2005 fanns det totalt 6279 personer i Sverige med namnet Tove varav 5156 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 188 flickor namnet, varav 147 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 5 mars (1986-1992: 2 november, 1993-2000: 10 september). Det har också använts som mansnamn sedan början av 1800-talet.
Mansnamnet Tove är en kortform av Torvald och Torvid och har även det vissa vikingatida betingelser. Idag är det dock mycket vanligare som kvinnonamn.
Tove sägs också betyda ”duva”, ”den sköna” och har samma betydelse som långformen Torfrid/Þórfríðr (av Tor/Þórr; åska, tordön, samt -frid/fríðr; vacker). Tove kan även betyda ”den bästa” och ”den underbara”.  

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet, men troligen uppehåll

-3 °C Vind 6,5 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som -9° Daggpunkt-7° Fuktighet 73.6% Sikt 20 km Soluppgång 06:39 Solnedgång 17:25 Dagens längd10 h 46 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 5 Mars.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s