Dagens fakta 10 Mars.


Dagens namn

Edla

Kvinnonamnet Edla är av germanskt ursprung och ursprungligen en kortform av namn som börjar på Edil- och Adal- som i svenskan har associerats till ordet ädel.
Namnet har funnits i Sverige sedan 1500-talet,och hade sin storhetstid i början av 1900-talet och har varit vanligast i södra Sverige. Idag är de flesta bärarna över 80 år, men namnet har visat en uppåtgående trend det senaste decenniet. Den 31 december 2014 fanns det totalt 1 320 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Edla, varav 356 bar det som tilltalsnamn. Namnsdag i Sverige10 mars (sedan 1901).

Ada

Ada är dels en kortform av forntyska kvinnonamn som börjar på Adel- (till exempel Adela och Adelheid), dels ett namn av hebreiskt ursprung (‘Adah עָדָה) med betydelsen prydnad eller smycke. Det äldsta belägget i Sverige är från år 1762.Namnet var som populärast i Sverige kring förra sekelskiftet (1900). Det finns två kvinnor i Bibeln med namnet Ada: Esaus hustru (se Basemat) och den första av Lemeks hustrur. Den sistnämnda är den andra kvinnan efter Eva som nämns vid namn i Bibeln. Den 31 december 2017 fanns det 1 231 kvinnor folkbokförda i Sverige med förnamnet Ada, varav 623 bar det som tilltalsnamn. Namnsdag i Sverige: 10 mars (1986–1992: 23 december, 1993–2000: 4 mars).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Klart och uppehållsväder

-13 °C Vind 1,1 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -13° Daggpunkt -14° Fuktighet 88% Sikt 50 km Soluppgång 06:24 Solnedgång 17:38 Dagens längd 11 h 14 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 10 Mars.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s