Dagens fakta 13 Mars.


Dagens namn

Greger

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 2960
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 13 Mars

Betydelse Greger

Greger är ett mansnamn, och en nordisk form av Gregorius som i sin tur är en latinsk form av det grekiska namnet Gregorios som betyder vaksam, vaktande. Första gången namnet dokumenterat användes i Sverige är år 1247 då Riksföreståndaren Birger Jarls (oäkta) son fick namnet Greger Birgersson. En tidig och betydelsefull namnbärare var påven Gregorius den store, skaparen av den gregorianska musiken. Även påven Gregorius XIII har satt spår i historien genom den Gregorianska kalendern.Greger började bli populärt på 1940-talet och trenden höll i sig in på 1970-talet. Under 1980-talet föll populariteten kraftigt och under 1990-talet var Greger mycket ovanligt som dopnamn. De senaste åren har bara ett tiotal pojkar fått det som förnamn varje år, bara någon enstaka av dem har fått det som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 3169 personer i Sverige med namnet,varav 1278 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 12 pojkar namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.Numera förknippar nog många namnet med brandstationschefen i TV-programmet Nile City 105.6, gestaltad av Robert Gustafsson. Namnsdag: I Sverige 13 mars, i Finland 12 mars.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

Mulet och något snö

-4 °C Vind 3,1 m/s Mulet och något snö Känns som -8° Daggpunkt-5° Fuktighet 89.5 % Sikt 2 km Soluppgång 06:14 Solnedgång 17:46 Dagens längd 11 h 32 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 13 Mars.”

  1. Det är svårt att bryta sina vanor, det är många kunder som påminner sej vid kassan, om att den där flergångskassen ligger hemma, jag brukar tipsa om att lägga några stycken i bilen. Oftast väljer de papperskassen istället.
    Det är ett bra initiativ av ditt Coop med papperspåsar vid frukt & grönt 🙂
    Det finns små nätpåsar att köpa, för att lägga frukt och grönsaker i, har jag inte med mina så lägger jag det löst. Du som är så himla duktig på det mesta skulle kunna sy egna?

    De flesta invandrare hos oss, tar flera fruktpåsar och packar all sin mat i.
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s