Dagens fakta 25 Maj.


Dagens namn

Urban

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 11361
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 2
Namnsdag: 25 Maj

Betydelse Urban

Urban är ett mansnamn bildat från det latinska adjektivet urbanus – ”belevad” eller ”städad” (egentligen ”från staden” eller ”som har med staden att göra”, av Urbs – ”stad”).Urbanus var ett vanligt namn på påve påvar. Namnets plats i almanackan är till åminnelse av Urban I som dog 230 och har funnits där sedan medeltiden. Namnet har förekommit i Sverige sedan 1400-talet men inte varit speciellt vanligt det senaste seklet. En viss popularitet hade det dock på 1950-talet 1950- och 1960-talet. Det fanns 31 december 2005 totalt 12 083 personer i Sverige med förnamnet Urban, varav 5 636 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 27 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 25 maj (Sedan medeltiden. Datumet är en gammal märkesdag i almanackan och Urban/Urbanus-dagen brukade räknas som sommarens första dag).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+8 °C Vind 3,1 m/s Känns som +6° Daggpunkt +7° Fuktighet 96% Sikt 12 km Soluppgång 03:46 Solnedgång 21:49 Dagens längd 18 h 3 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 25 Maj.”

  1. Jisses så många bilder, men du har haft tid på dej att fota också, brorsan skannade alla sina foton och mors foton, han hjälpte hembygdsföreningen i Böda med att skanna deras foton också. Antar att sånt tar sin lilla tid, då man säkert drömmer sej bort vid många foton.

    Tack för tips att täcka, växten när jag åker, jag har hoppats på att de frostnätter som var för ett tag sen skulle vara de sista, men det kanske kommer fler….suck

    Ha en fin lördag,
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s