Dagens fakta 15 Juli.


Dagens namn

Ragnhild

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 6659
Antal män med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 15 Juli

Betydelse Ragnhild

Kvinnonamnet Ragnhild är ett gammalt nordiskt namn som är bildat av ord som betyder härskare eller gudarna respektive beskydd eller strid.En tolkning av betydelsen skull kunna vara gudarnas strid eller under gudarnas beskydd.Alternativa former är Ragnil och Ragnel.Namnet återfinns på runstenar. I nordisk mytologi är det namnet på en Ragnhild (mytologi) jättinna.Från medeltiden har vi helgonet S:ta Ragnhild som är Södertäljes skyddspatron.

Namnet kom in i den almanackan 1901.Namnet är ovanligt bland de yngre. De senaste åren har endast någon flicka i varjeårskull fått namnet som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns totalt 10 293 personer i Sverige med namnet Ragnhildvarav 3 725 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 20 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

Ragnvald

Populäritet idag: Oförändrad  
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100 
Antal män med namnet i Sverige: 1329
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 0
Namnsdag: 15 Juli

Betydelse Ragnvald

Mansnamnet Ragnvald är ett gammalt nordiskt namn som är bildat av Ragn med betydelsen ”(guda)makt” eller ”råd” och vald med betydelsen ”härskare”. En kung Ragnvald Knaphövde lär ha regerat svearna på 1100-talet, men namnet kom i användning som dopnamn i Sverige först i slutet på 1800-talet. Namnet är mycket ovanligt bland yngre män. Endast 1 pojke fick namnet som tilltalsnamn under 1990-talet. 31 december 2007 fanns totalt 1974 personer i Sverige med namnet Ragnvald varav 171 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 3 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 15 juli, (1901-1992: 24 maj).

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+12 °C Vind 0,9 m/s Känns som +12° Daggpunkt +11° Fuktighet 98% Sikt 22 km Soluppgång 03:47 Solnedgång 22:04 Dagens längd 18 h 17 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

En tanke på “Dagens fakta 15 Juli.”

  1. Min himmel ser just nu ut ungefär som den gör på din bild där, men det är 27 grader varmt, lite varmare än hos dig alltså 🙂

    Ha en fin start på veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s