Dagens fakta 6 April.


Dagens namn

Vilhelm

  • Antal män 21 525 st (2 159 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor 5 st
  • Namnsdag 6 april
  • Andra stavningar Wilhelm
  • Vanliga smeknamn Ville Wille

Betydelse:

Vilhelm, Wilhelm, mansnamn av tyskt ursprung. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet.
Den engelska varianten av namnet, William, har på senare år blivit vanligare än Vilhelm bland nyfödda svenskar. Stavningen Wilhelm är vanligast bland de yngre. En kvinnlig motsvarighet är Vilhelmina. År 1900 var Vilhelm det åttonde vanligaste bland de nyfödda, med under en stor del av 1900-talet har namnet varit relativt ovanligt. Sedan några år tillbaka har populariteten ökat igen. 31 december 2005 fanns det totalt 44 956 personer i Sverige med namnet Vilhelm/Wilhelm varav 3 003 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 782 pojkar namnet, varav 158 fick det som tilltalsnamn.Den franska motsvarigheten av Vilhelm är Guillaume, t.ex. Guillaume Tell.Etymologi: Den första delen (Vil-) har betydelsen vilja, önska. Den andra delen betyder hjälm. Alltså den önskade hjälmen. Kanske andemeningen var ”det rätta skyddet”.

William

  • Antal män 46 323 st (26 388 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor 79 st(22 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 6 april

Betydelse:

Namnsdagen är den 6 april!
William är en form av Wilhelm som är uppbyggt av orden wil ”vilja, önskan” och helm ”hjälm, skydd” och kan uttydas ungefär ”en önskan av skydd”, ”skyddande vilja” eller ?beslutsam beskyddare?.
Under senare år har denna variant av namnet blivit väldigt vanlig även i Sverige, och rent av blivit vanligare än den svenska namnformen. Namnet har dock använts i Sverige sedan 1675. Bland de pojkar som föddes 2003 och 2004 var William det allra vanligaste namnet. Det finns 36276 män som har förnamnet William. Av dessa har 15140 namnet William som tilltalsnamn/förstanamn.Ett vanligt smeknamn för dem som heter William i den engelskspråkiga delen av världen är Bill, Billy, Wille, Will och Liam.

Temadagar 2020<>6 April.Barn på sjukhusdagen*Pingisens dag*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

-1 °C Vind 0,0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som -1° Daggpunkt -1° Fuktighet 98.4% Sikt 12 km Soluppgång 05:57 Solnedgång 19:49 Dagens längd13 h 52 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 6 April.”

  1. Ingen Vilhelm i sikte, men vi tjejer har släktnamnet Vilhelmina. Idag ser det ut som om våren tänker knacka på ordentligt, men det är en lurig dam! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: