Dagens fakta 14 April.


Dagens namn

Tiburtius

  • Antal män 44 st
  • Namnsdag 14 april

Betydelse:

Mansnamnet Tiburtius är ursprungligen ett gammalt romerskt släktnamnsom bildats av namnet på staden Tibur. En martyr på 200-talet hette Tiburtius, men man känner inte till så mycket fakta om honom. I almanackan har dagen varit en märkesdag för årstidernas växlingar och det sades förr att om Tiburtiusdagen var varm och vacker så skulle sommaren bli kall och regning. Enligt traditionen uppvisas de nyfödda björnungarna på Skansen upp denna dag.Namnet är ett av de allra ovanligaste som återfinns i almanackan.31 december 2005 fanns det totalt 36 personer i Sverige med namnet Tiburtiusvarav 7 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 2 pojkar namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

Temadagar 2020<>14 April Cultural Unity Day* Mahl Language Day* Volvons dag* Cake and Cunnilingus Day*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 6,6 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som-4° Daggpunkt-7° Fuktighet 50.7% Sikt 48 km Soluppgång 05:32 Solnedgång 20:09 Dagens längd 14 h 37 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 14 April.”

  1. Även i Lycksele Djurpark visades björnungarna upp denna dag. Minns när jag hade full sjå att hålla koll på sju stycken som ville springa lite hit och dit 🙂

    Ha en fin dag!

  2. Mors.Ja formen på plankan spelar ingen roll,men det var ingen planka,utan en liten oval eldfast glasform,så därför tror jag att det blev lite olika smakupplevelse..Lite molningt här+1,9 just nu.Haé Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s