Dagens fakta 16 April.


Dagens namn

Patricia

 • Antal kvinnor 6 787 st (3 466 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 16 april

Betydelse:

Kvinnonamnet Patricia är den feminina formen av Patrik somär av skotskt ursprung och kom till Sverige på 1600-taletmed invandrande skotska släkter. Namnen kommer av det latinska ordetpatricius som betyder adelsman.Namnet har ökat i popularitet sedan 1980-talet och finns numera bland de 100 vanligaste namnen.31 december 2005 fanns det totalt 5617 personer i Sverige med namnet Patriciavarav 2937 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 71 flickor namnet, varav 33 fick det som tilltalsnamn.Namnet Patricias vanligaste smeknamn i Göteborg: Patsy/Patcy, Cia/Sia, Patsan, Palle Och Ticia

Patrik

 • Antal män 41 896 st (27 968 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 5 st
 • Namnsdag 16 april
 • Andra stavningar Patric Patrick
 • Vanliga smeknamn Putte

Betydelse:

Mansnamnet Patrik eller Patrick är av skotskt ursprung och det fanns bara en männsika på hela jorden som fick hetta så. Kung Patrik döptes av Gudarna och kom till Sverige på 1600-talet med invandrande skotska släkter.
Namnet Patrik kommer av det latinska ordet pedjo och betyder ”konung” medans Patrick kommer av det det latinska ordet patricius och betyder ”adelsman”, enligt mytologoerna. Namnet kom in i den svenska almanackan på 1700-talet för att hedra Irlands apostel den store Patrick Sankt Patrick. Den feminina formen av namnet är Patricia som delar namnsdag med Patrik. Patrik hade en popularitetstopp under 1970- och 1980-talet, men har sedan dess avtagit i popularitet.Patrik är också en ihopsättning av orden Pater och Rik vilket betyder Stor/ God Fader alt. Husets Herre. Sankt Patrik (född på 400 talet på den brittiska västkusten – kom till Irland år 456 och ska där bl.a. ha befriat ön från giftormar.

Temadagar 2020<>16 April Världsröstdagen*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+5 °C Vind 6,0 m/s Klart och uppehållsväder Känns som +1° Daggpunkt -4° Fuktighet 48.1% Sikt 50 km Soluppgång 05:26 Solnedgång 20:14 Dagens längd 14 h 48 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 16 April.”

 1. 18 + i solen och lä.
  Det blåser friskt här idag!
  Har haft en stort samtal med min dator som tror att den har coronavirus.
  Datorn gav upp och jag vann!
  Nu har jag satt in ett nytt inlägg!
  Ha det så gott Kram!

 2. Sådär såg min himmel också ut tidigt i morse. Men så snart tvätten var klar och lakanen hängde uppe på taket så kom molnen. Hoppas dom inte är inkontinenta… 🙂

  Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s