Dagens fakta 26 April.


Dagens namn

Terese

 • Antal kvinnor 6 114 st (1 788 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 26 april

Betydelse:

Kvinnonamnet Terese eller Therese har ett okänt ursprung. Det grekiska namnet Theresia, betydde sannolikt ursprungligen ”jägarinna” eller ”skördare”. Namnet har även tolkats som ”kvinna från Thera”, efter medelhavsön Thera, eller som härlett ur det grekiska verbet ”????????” (thérizein) med innebörden ”skörda”. Det finns 42, mer eller mindre fantasifulla, stavningsvarianter av namnet. Namnet är vanligt för personer födda under 1980- och 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 40 255 personer i Sverige med namnet Terese/Therese varav 16 633 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 419 flickor något av namnen, varav 51 fick det som tilltalsnamn. 

Teresia

 • Antal kvinnor 7 986 st (706 tilltalsnamn)
 • Antal män 2 st
 • Namnsdag 26 april

Betydelse:

Kvinnonamnet Teresia, eller Theresia är en latinsk variant av Terese. Betydelsen är oklar, men kan spåras till grekiskan och skulle då betyda jägarinna. Namnet kom in i den svenska almanackan i mitten på 1800-taletför att hedra hertiginnan av Dalarna, som hette så. Både Teresia och Terese har under större delen av 1900-talet varit ganska ovanliga namn. Bland de yngsta är Terese (eller snarare Therese) just nu det vanligaste, men i början på1900-talet var det omvänt. 31 december 2005 fanns det totalt 14 145 personer i Sverige med namnet Teresia eller Theresiavarav 1 286 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 155 flickor något av namnen, varav 6 fick det som tilltalsnamn.

Kalender 2020<>26 April Världsdagen för intellektuell äganderätt*
Promenadens dag* Alien-dagen*

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+2 °C Vind 1,8 m/s Känns som +0° Daggpunkt -5° Fuktighet 55.2% Sikt50 km Soluppgång 04:57 Solnedgång 20:40 Dagens längd 15 h 43 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 26 April.”

 1. Ännu en kylig aprildag – 9 C och regn. EN fördel med det
  kyliga vädret är, att de blommande träden har behållit blommorna
  mycket längre än vanligt. Men det är svårt att tänka sej att det är
  bara 4 dagar kvar till Valborg!

 2. Promenadens dag… Ja, det blir väl en garageprommis idag igen. MEN! Vi har fått goda nyheter att vi (förmodligen) blir tillåtna att gå ut båda två i motionssyfte från och med lördag 2/5. Trots att det kommer att finnas restriktioner så låter det helt underbart 🙂

  Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s