Dagens fakta 7 Maj.


Dagens namn

Carina

  • Antal kvinnor 46 592 st (29 666 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 7 maj
  • Andra stavningar Karina

Betydelse:

Kvinnonamnet Carina eller Karina kommer från det latinska ordet carus som betyder kär. Med stavningen Karina kan det också uppfattas som en variant av Karin som är en svensk form av Katarina med betydelsen den rena eller den kyska. Carina var en kristen martyr på 200-talet som blev helgonförklarad.
Under medeltiden, förekom det att den som bar namnet Carina, skulle dra sig till de som bar ett namn efter begreppet ängel. Vilket skulle leda till harmoni samt lycka till familjen. Många kungar döpte sina döttrar till Carina, då de främst föredrog söner, och detta var för att dottern skulle bringa lycka och harmoni i kungafamiljen.Namnet kom till Sverige i slutet av 1800-talet men infördes i namnsdagslistan först 1986.Äldsta belägg i Sverige, år 1877. Namnet hade en popularitets-topp under 1960-talet.

Carita

  • Antal kvinnor 2 141 st (1 171 tilltalsnamn)
  • Namnsdag 7 maj

Betydelse:

Kvinnonamnet Carita är ett italienskt namn som kommer av det latinska caritas, kärlek? eller ?barmhärtighet?.Namnet är relativt ovanligt i Sverige men hade en popularitetstopp under 1970-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2187 personer i Sverige med namnet,varav 1229 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 8 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 7 maj (1986-1992: 24 augusti, 1993-2000: 19 september).Kategori: Kvinnonamn.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+3 °C Vind 2,5 m/s Känns som +1° Daggpunkt -3° Fuktighet63.1% Sikt 50 km Soluppgång 04:26 Solnedgång 21:08 Dagens längd 16 h 42 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 7 Maj.”

  1. Hmm… Ingen temadag idag? När den ändå är ledig så passar jag på att utnämna den till internationella Ama-dagen 😀

    Ha en härlig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: