Dagens fakta 10 Maj.


Dagens namn

Esbjörn

 • Antal män 1 643 st (498 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 10 maj

Betydelse:

Mansnamnet Esbjörn är ett nordiskt namn sammansatt av ordet as, som betyder ”gud”, och björn.Namnet har aldrig varit speciellt vanligt. Under senare halvan av 1900-talet har i genomsnitt endast cirka 5-10 personer om året fått namnet som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns det totalt 1 845 personer i Sverige med namnet,varav 543 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 6 pojkar namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 10 maj, (1993-2000: 12 juni).

Styrbjörn

 • Antal män 432 st (148 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 10 maj

Betydelse:

Styrbjörn är ett mansnamn med gammalt svenskt ursprung och förekommer bl.a. på runstenar.Det är en sammansättning av ”Styrr” – med betydelsen ”stoj”, ”tumult” och ”björn” (”ostyrig björn”). Styrbjörn Starke var en svensk tronkrävare på 900-talet. Namnet var praktiskt taget försvunnet men återupplivades i den nationalromantiska anda som uppstod under 1800-talet. Namnet är ett av de ovanligare i svenska almanackan. Det senaste decenniet har endast några stycken pojkar per år fått det som tilltalsnamn eller andranamn.Det fanns 31 december 2005 totalt 433 personer i Sverige med förnamnet Styrbjörn, varav 157 hade det som tilltalsnamn.2003 fick 1 pojke namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 10 maj (Sedan år 2001. År 1986-2000 på 13 september).

Kalender 2020<>10 Maj Internationella SLE-dagen * Gosskörernas dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+6 °C Vind 3,6 m/s Känns som +3° Daggpunkt +2° Fuktighet 76.6% Sikt 43 km Soluppgång 04:18 Solnedgång 21:15 Dagens längd 16 h 57 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 10 Maj.”

 1. Jag hade sol och nästan 7 plus här i morse, nu är det mulet och blåsigt, det sägs att det ska bli regn, men vi får se.
  ha en fin dag,
  kram

 2. På högstadiet fanns det en kille i parallellklassen som hette Esbjörn. Han blev jag sur på när han i skidspåret gjorde en stor, ful repa med sin stav på mina sprillans nya längdskidor i trä. Det var nog inte alls med flit, han hade bara på tok för bråttom om i skidspåret 🙂

  Ha en fin dag! Här har den inletts med ett rejält regnoväder med inslag av åska och hagel. Morgonpromenaden ställdes in…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s