Dagens fakta 10 Augusti.


Dagens namn

Lars

 • Antal män 228 526 st (85 475 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 27 st
 • Namnsdag 10 augusti
 • Vanliga smeknamn Larsa Lasse

Betydelse:

Lars är en kortform av antingen namnet Laurentius ”man från Laurentium”, eller Laureatus ”den lagerkrönte”. Ursprunget tvistas det om men båda namnen är latinska. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från år 1524, men som smeknamn förekom Lars redan på 1300-talet.
Personer som heter Lars kallas ofta för Lasse eller Larsa. Namnet kan även användas som del i ett dubbelnamn som exempelvis Lars-Erik eller Lars-Gunnar. Namnet är det tredje vanligaste mansnamnet. Namnet är särskilt vanligt bland dem som föddes mellan 1940 och 1960, men det är ovanligt som tilltalsnamn bland de yngsta.

Kalender 2020<>10 Augusti,,Larsdagen * Lejonets dag *

LOKALT VÄDER I UPPSALA

+8 °C Vind 1,5 m/s Klart och uppehållsväder Känns som +7° Lufttryck 1025 hPa Daggpunkt +8° Fuktighet 100% Sikt 10 km Soluppgång 04:53 Solnedgång 20:54 Dagens längd16 h 1 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 10 Augusti.”

  1. Ja jag känner ett antal Larsar,,även några med dubbelnamn,så som Lars-Olov och Lars-Erik.Jag är nu hemma i Skutskär igen efter besöket i Uppsala i helgen..Haé Kram.

 1. Lars är ett namn jag stött på många gånger genom livet. Härligt att få så bra bakgrundsfakta om namnen. Vi har lite svalare här med 23 grader och lite blåsigt. Det är hög härlig luft och inte så tryckande och fuktigt som förut

  Ha en fin dag
  kram från Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s