Dagens fakta 21 Augusti.


Dagens namn

Jon

  • Antal män 6 452 st (3 368 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor 25 st
  • Namnsdag 21 augusti

Betydelse:

Mansnamnet Jon är en gammal nordisk sidoform av Johan och var länge ett av de vanligaste svenska namnen. Johan betyder ”Gud har förbarmat sig”. Nu för tiden är namnet mer vanligt i Norge. På 1700-talet ersattes namnet i almanackan med Jonas. Namnet förekommer på runstenar med stavningen Iun. På 1980-talet blev Jon ett ganska vanligt namn och det infördes i almanackan igen 1986.Under 1990-talet ebbade dock modevågen ut. 31 december 2005 fanns det totalt 5817 personer i Sverige med namnet Jon varav 3250 med det som tilltalsnamn. År 2002 fick 61 pojkar namnet, varav 17 fick det som tilltalsnamn. Namnsdag: 21 augusti, (1986-1992: 29 mars).Jon förekommer som namn även i engelskspråkiga länder, men där räknas det normalt som en kortform av Jonathan och uttalas inte som på svenska (med långt o) utan med kort o, alltså samma uttal som namnet John.Jon är också ett albanskt namn, som kommer från Joniska havet utanför Albanien. Ursprungligen kommer namnet Jon från illyrerna. Det betyder vårt hav.

Jonna

  • Antal kvinnor 5 749 st (4 790 tilltalsnamn)
  • Antal män 3 st
  • Inofficiell namnsdag 21 Augusti

Betydelse:

Jonna är ett kvinnonamn, en dansk kortform av det hebreiska namnet Johanna eller Joanna som betyder ”värd att älska”. Namnet blev vanligt först på 1980-talet, en modevåg som sedan ebbade ut under 1990-talet. Jonna blev ett allmänt namn i Sverige först på 1980-talet. Under större delen av 1990-talet var det ett av de 75 vanligaste tilltalsnamnen men mot slutet av decenniet mattades modevågen. I den vuxna befolkningen är Jonna däremot ganska ovanligt. Det finns 5104 kvinnor som har förnamnet Jonna. Av dessa har 4370 namnet Jonna som tilltalsnamn/ förstanamn. Namnsdag: 21 augusti, (1986-1992: 29 mars).

Kalender 2020<>21 Augusti Världsentreprenörsdagen *
Alla pensionärers dag * Durspelets dag *
Internationella dagen till minnet av terrorismens offer *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+17 °C Vind 2,8 m/s Känns som +16° Daggpunkt +14° Fuktighet 84.6% Soluppgång 05:17 Solnedgång 20:27 Dagens längd 15 h 10 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 21 Augusti.”

  1. Spela i dur är ju trevligt. Undrar om jag kanske ska göra det idag, frågan är bara på vad? Har inget instrument längre. Äsch! Jag får väl helt enkelt spela med stämbanden och sjunga en trudilutt 😀

    Ha en fin fredag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s