Dagens fakta 7 Juni.


Dagens namn

Robert

 • Antal män 56 601 st (27 230 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 24 st
 • Namnsdag 7 juni
 • Andra stavningar Roberth
 • Vanliga smeknamn Bob Bobbie Rob Robban Robbie

Betydelse:

Robert är ett mansnamn med forntyskt ursprung; Hrodebert som är sammansatt av orden hrode, ”ära” och bert som betyder ”ljus”, ”strålande”.
Äldsta belägg i Sverige, år 1219. Vilhelm Erövrarens far som var en normandisk hertig vid namn Robert, anses ha fört namnet till England. En vanlig förkortning av namnet är Bobby (uttalas även ”babi eller bavi”) eller Robban. I Frankrike och Skottland har flera kungar burit namnet.Robert förekommer även som efternamn, främst i franska franskspråkiga länder.

Robin

 • Antal män 29 467 st (22 665 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 387 st (176 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 7 juni

Betydelse:

Robin är ett engelskt smeknamn för Robert som betyder ”den ärorike”. Robin betyder också ”rödhake” på engelska. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Namnet används både som mansnamn och som kvinnonamn. I Sverige är det vanligast som mansnamn, men i till exempel USA är namnet tre gånger så vanligt som flicknamn än som pojknamn.
Förklaringen till populariteten som mansnamn i Sverige kan delvis förklaras med den extrema modevågen namnet hade i slutet av 1980-talet kopplat till Björn Borgs son Robin, men namnet hade börjat stiga i popularitet redan i slutet av 70-talet, kanske på grund av filmen ”Robin Hood – Äventyrens man” från 1976. 1989 och 1990 var det över 2000 pojkar per år som fick namnet och det låg som bäst 2:a på namntoppen.
Robin är även ett vanligt kurdiskt namn och betyder ”den som bringar ljus”.
Det finns 26850 män som har förnamnet Robin. Av dessa har 21531 namnet Robin som tilltalsnamn/ förstanamn. Och det finns även 237 kvinnor som har förnamnet Robin varav 98 har det som tilltalsnamn/ förstanamn.

Kalender med temadagar 2021<> 7 Juni,,Punkens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+15 °C Vind 6,6 m/s Halvklart och uppehåll Känns som +14° Fuktighet 92.5% Soluppgång 03:25 Solnedgång 22:13 Dagens längd 18 h 48 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 7 Juni.”

 1. Ja det var ett förståndigt beslut av din bror, och det är ju toppen att han har bröder som tar med honom på utflykter.
  Punken dag idag, jag har meddelat sonen som lyssnar och spelar punk.
  Ha en fin dag,
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: