Dagens fakta 26 Augusti.


Dagens namn

Östen

 • Antal män 3 520 st (830 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor 2 st
 • Namnsdag 26 augusti

Betydelse:

Mansnamnet Östen är av gammalt fornnordiskt ursprung (fornnordiska fornvästnordiska Eysteinn, norska Øystein). Namnet är bildat av ett ord som troligtvis kommer av auja – ”lycka” och ordet sten.
På runstenar kan man finna namnet med skrivningen Aystain. En gammal Östen (Ynglingaätten) sagokung av Ynglingaätten lär ha haft detta namn, och en annan sådan kung med osäker historisk förankring var Östen Beli (”Östen Illråda”). Namnet var ovanligt före slutet på 1800-talet då det liksom många andra nordiska namn kom i ropet. Mest populärt var namnet under första halvan av 1900-talet. Högst någon enstaka pojke i varje årskull får numera namnet som tilltalsnamn. Den 31 december 2008 fanns det totalt 4514 personer i Sverige med förnamnet Östen varav 1164 med det som tilltalsnamn. År 2008 fick 1 pojke namnet Östen som tilltalsnamn. Namnet placering i almanackan hör till de lustigheter som 1901 års namnkommitté på vissa ställen kostade på sig. Föregångaren på detta datum var påven Zefyrinus vars namn kommer av ordet zefyr som betyder ”västanvind”. Namnet Östen har dock inget med väderstreck att göra.

Kalender med temadagar 2021<>26 Augusti
Alla hundars dag *Jämställdhetsdagen *Polisens dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+13 °C Vind 11,6 m/s Mulet och regn Känns so +10° Daggpunkt+13° Fuktighet 96.8% Soluppgång 05:27 Solnedgång 20:15 Dagens längd 14 h 48 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 26 Augusti.”

 1. Prostens son och tillika mina bröders kamrat är den första Östen jag tänker på, vi pratade nyligen om ett av deras hyss då i deras tonår.
  Jag hörde att det var klass 1-varning på grund av regn i Gävle, så du får väl hålla dej inne idag kanske?!
  Ha det fint ,
  kram

 2. Då tänker jag på Östen Warnebring och Östen med Resten ;). Jag känner ingen med det namnet. Det är så intressant att få reda på lite historik över namnen. Det finns inte så många Östen längre ser jag.

  Vi har mulet i dag också plus ungefär samma temperatur.

  Ha nu en fin torsdag
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: