Dagens fakta 28 Augusti.


Dagens namn

Fatima

 • Antal kvinnor 6 207 st (5 016 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 28 augusti

Betydelse:

Fatima är ursprungligen en variant av Fátimah. Av arabisktalande uttalas Fatima /FAH-tee-ma/ (med betoning på första a:et), ett arabiskt namn som betyder ”hon som avstår”. Fátimah var profeten Muhammads dotter. Hon gifte sig med Ali, som kom att bli den fjärde kalifen. Från persiskan transkriberas namnet som Fatemeh. Bland somalier uttalas det som Faadumo. Namnet är också vanlig bland portugisiska och spanska kulturer och har sitt ursprung i den moriska tiden. Staden Fátima i Portugal döptes efter en morisk prinsessa och är en pilgrimsstad.

Leila

 • Antal kvinnor 3 694 st (2 711 tilltalsnamn)
 • Namnsdag 28 augusti

Betydelse:

Kvinnonamnet Leila är ett arabiskt namn med betydelsen ”natt”. Leila var namnet på ett rött vin ( det röda vinet man blir berusad av om natten) och härstammar från Arabvärlden innan Islam spreds. Traditonen före Islam var att män ofta samlades i tält på kvällarna, drack vin och tävlade i poesi. Namnet kom in i svenska almanackan 2001 och har ökat i popularitet under 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2 807 personer i Sverige med namnet Leila varav 2 091 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 21 flickor namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2021<>28 Augusti
Squaredansens dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14 °C Vind 10,4 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som +11° Daggpunkt +12° Fuktighet 93.1% Soluppgång 05:32 Solnedgång 20:09 Dagens längd14 h 37 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

6 reaktioner till “Dagens fakta 28 Augusti.”

 1. Höstlikt och mulet hela långa dagen. Tydligen ska det bli sommarvarmt i morgon. Fan tro´t sa Relingen.
  När jag ser namnet Fatima kommer jag alltid att tänka på Karl Gerhard och hans dotter Fatima!
  Kram

 2. En av mina vänner hade linedance i Löttorp tidigare, men det tog slut när coronan kom. Jag hoppas hon återupptar det nu för jag hade tänkt börja, men allt är ju osäkert än så länge.
  Kram

 3. Förr fanns det ett squaerdans center här i Böda, musiken hördes till stugan och ibland var vi där men jag lärde mej inte att dansa. Däremot var det där jag provade linedance första gången, det är betydligt enklare att lära sej.
  Ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: