Dagens fakta 31 Augusti.


Dagens namn

Arvid

  • Antal män 24 604 st (11 744 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor 7 st
  • Namnsdag 31 augusti
  • Vanliga smeknamn Arre

Betydelse:

Arvid är ett fornnordiskt mansnamn som är vanligast bland de äldsta och de yngsta. Men det finns faktiskt språkforskare som har vågat sig på en annan tolkningsmöjlighet till efterleden vid i personnamn. Visserligen noterar Otterbjörk (Svenska förnamn) att med begreppet ”vid” menas skog varvid han hänvisar till ”ved” och ”vidher”. Men samtidigt anger han att efterleden vid personnamn troligen är en kenning för man och tar på sida åtta i sin bok klart ställningen att slutleden ”vid i personnamn” bör snarast tolkas som en poetisk beteckning på man, krigare.

Vidar

  • Antal män 5 861 st (3 877 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor 12 st
  • Namnsdag 31 augusti

Betydelse:

Mansnamnet Vidar är ett gammalt fornnordiskt namn. I den nordiska mytologin är Vidar Odens yngste son och näst starkast efter Tor. Han är även den som dräper Fenrisulven under Ragnarrök.Rent etymologiskt namnet är sammansatt av orden ”träd” och ”man”. De vanligaste tolkningarna av namnets betydelse är: ”den vida härskande” eller ”han från skogen”.Namnet har kraftigt ökat i popularitet under 00-talet och ligger nu på 50-i-top-listan. Det finns 4912 män som har förnamnet Vidar. Av dessa har 1094 namnet Vidar som tilltalsnamn/ förstanamn. År 2017 fick 320 pojkar namnet Vidar som tilltalsnamn, varav 155 stavar Vidar, 9 Widar och 1 Widhar.

Kalender med temadagar 2021<>31 Augusti
Internationella förebildsdagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14 °C Vind 8,8 m/s Klart och uppehållsväder Känns som +11° Daggpunkt +10° Fuktighet 78.9% Soluppgång 05:40 Solnedgång 20:00 Dagens längd 14 h 20 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 31 Augusti.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: