Dagens fakta 3 Mars.


Dagens namn

Gunborg

Hur många heter Gunborg?

 • Antal kvinnor som heter Gunborg 7 219 st (2 355 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Gunborg 3 mars

Vad betyder Gunborg?

Gunborg är ett fornnordiskt kvinnonamn. Namnet är sammansatt av orden gunr ”strid” och borg/borgh ”beskydd”, vilket tillsammans kan uttolkas som ”skydd i strid”.Namnet förekommer ofta på runstenar, men blev sedan under medeltiden ganska ovanligt. I slutet av 1800-talet fick det dock ett uppsving och blev efter att det kommit in i almanackan 1901 mycket populärt under några decennier. Bland kvinnor som idag är mellan 70 och 90 år var det troligen bland de 50 vanligaste, men räknat på hela befolkningen ligger det idag runt 90:e plats.

Gunvor

Hur många heter Gunvor?

 • Antal kvinnor som heter Gunvor 13 489 st (6 715 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Gunvor 2 st
 • Namnsdag Gunvor 3 mars

Vad betyder Gunvor?

Gunvor är ett fornnordiskt kvinnonamn, med delvis oklar betydelse. Ett till synes avlägset men möjligt ursprung är från det armeniska ordet gunavor (färggrann). Att armeniskt ursprung hävdas grundas på exempel på flertal germanska ord som delar tydliga lingvistiska likheter med de respektive armeniska. Namnet förekommer på runstenar (Gunvar) och återupptäcktes på 1800-talet. Det hade en popularitetstopp på 1920- och 1930-talet och är numera, liksom de andra namnen som börjar med Gun, mycket ovanligt hos unga flickor. De senaste decennierna har knappt några flickor fått det som tilltalsnamn. Totalt sett hör det dock fortfarande till de hundra vanligaste kvinnliga förnamnen i Sverige.

Kalender med temadagar 20223 Mars
Dagen för musikalisk frihet *Fössta Tossdan i Mass
Mandelkubbens dag *Världsdagen för natur- och djurliv *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 8,5 m/s Mest klart och uppehåll Känns som -5° Daggpunkt -1° Fuktighet 80.5% Soluppgång 06:45 Solnedgång 17:20 Dagens längd 10 h 35 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 3 Mars.”

 1. Fössta tossdan i mass, ska man äta massipantåta, hur kan det vara mandelkubbens dag? Nu har den som delar ut temadagarna fått något om bakfoten.
  Fotboll har jag inte så stor kunskap om, tycker de mest springer fram och tillbaka över plan. Men jag känner igen namnet Ronaldo, även om jag inte tror det är samma Ronaldo som du menar.
  ha det fint,
  kram

 2. Min svärmor hette Gunvor. Det gjorde också vår närmsta granne i Sollentuna.

  Ha en fin dag och ät några mandelkubb dagen till ära 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: