Dagens fakta 8 Mars.


Dagens namn

Saga

Hur många heter Saga?

 • Antal kvinnor som heter Saga 17 381 st (11 376 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Saga 10 st
 • Namnsdag Saga 8 mars

Vad betyder Saga?

Saga är ett kvinnonamn av fornnordiskt urpsrung med betydelsen ”sierska”, ”hon som ser”.Saga var namnet på en asynja i den fornnordiska mytologin. I en berättelse dricker hon och Oden ur ett gyllene kärl i hennes boning Sökkvabäck. Enligt Snorre Sturlasson var hon ett fristående väsen, men vissa menar att hon är identisk med Odens maka Frigg men på flera platser har man funnit belägg för att Oden istället hade en dotter som var Saga. I modern tid har namnet Saga även felaktigt förknippats med ordet saga i betydelsen ”sägen”, ”folksaga” eller ”berättelse”. Äldsta belägg för namnet som personnamn i Sverige är från 1873.

Siv

Hur många heter Siv?

 • Antal kvinnor som heter Siv 33 823 st (20 337 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Siv 8 mars
 • Andra stavningar Sif Siw
 • Vanliga smeknamn Sivan

Vad betyder Siv?

Kvinnonamnet Siv eller Sif är ett nordiskt namn. Asaguden Tors maka hette Sif (mytologi) Siv, och den ursprungliga betydelsen är brud eller hustru. Den mytologiska Siv var den vackraste bland asynjorna (de kvinnliga asarna) och hade hår av guld.Även stavningen Sif förekommer, men är mycket ovanligare. Namnet hade en storhetsperiod på 1930- och -40-talen men minskade under de efterföljande decennierna kraftigt i frekvens. På senare år har ytterst få flickor fått det som tilltalsnamn, men tack vare sin tidigare popularitet ligger namnet totalt sett ändå runt 50:e plats bland svenska kvinnonamn.

Kalender med temadagar 2022<>8 Mars
Internationella kvinnodagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 3,2 m/s Halvklart och uppehåll Känns som -3° Daggpunkt 0° Fuktighet 93.3% Soluppgång 06:30 Solnedgång 17:33 Dagens längd 11 h 3 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 8 Mars.”

 1. Hej där Hebbe, hoppas allt är bra med dig.
  Vilken vacker bild överst på din blogg. Ser ut som våren börjar trevande, ännu lite färglös innan alla vackra färger. Men vänta bara snart så kommer vår efterlängtade vår, min tolkning av bilden. 🙂
  Sara, ett av min dotters mellannamn 🙂 Kram

 2. Saga klingar fint i mina öron, och det heter min brorsdotters dotter. Siv är en mindre trevlig person bland mina bekanta.
  Ha en fin dag
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: