Dagens fakta 10 Mars.


Dagens namn

Ada

Hur många heter Ada?

 • Antal kvinnor som heter Ada 1 490 st (717 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Ada 10 st
 • Namnsdag Ada 10 mars

Vad betyder Ada?

Kvinnonamnet Ada är dels en kortform av Adela som betyder ”den ädla”, dels ett namn av hebreiskt ursprung med betydelsen ”prydnad”. Två kvinnor i Bibeln heter Ada; dels Esaus hustru, och dels den första av Lemeks hustrur – den sistnämnda är den andra kvinnan efter Eva som nämns vid namn i Bibeln. Det började användas som dopnamn i Sverige i början på 1800-talet. Namnet har länge varit ovanligt men visar just nu en uppåtgående trend.
Kuriosa: På KTH är Ada benämningen på Osquars respektive, såvida det inte är Osqulda.Ada är också ett modernt och populärt namn på turkiska och betyder ö. I Nigeria betyder Ada första dottern.

Edla

Hur många heter Edla?

 • Antal kvinnor som heter Edla 1 283 st (295 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Edla 2 st
 • Namnsdag Edla 10 mars

Vad betyder Edla?

Kvinnonamnet Edla är av germanskt ursprung och ursprungligen en kortformav namn som börjar på Edil-, exempelvis Ediltrud. Det har i Sverige sedan snarare kommit att associeras med ordet ”ädel”. Namnet stavades ursprungligen Edela och började användas i Sverige på 1500-talet. Namnet hade sin storhetstid i början av 1900-talet och har varit vanligast i södra Sverige. Idag är de flesta bärarna kvinnor över 80 år, men namnet har visat en uppåtgående trend det senaste decenniet.

Kalender med temadagar 2022<>10 Mars
Världsnjurdagen..V8-motorns dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+1 °C Vind 6,1 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som -4° Daggpunkt +1° Fuktighet 95.1% Soluppgång 06:24 Solnedgång 17:38 Dagens längd 11 h 14 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 10 Mars.”

 1. Vi har nog samma väder idag, men här finns ingen snö på marken.
  Fin vy på din header.
  Det blir en inaktiv dag för mej idag också.
  Ha det fint,
  kram

 2. V8… Min första bil (en Fiat 126) hade bara 2 cylindrar. Ändå var det en fyrtaktare och det begriper jag fortfarande inte hur det kan gå till 😉

  Ha en braig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: