Dagens fakta 13 Mars.


Dagens namn

Greger

Hur många heter Greger?

  • Antal män som heter Greger 2 919 st (1 191 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Greger 13 mars

Vad betyder Greger?

Greger är ett mansnamn, och en nordisk form av Gregorius som i sin tur är en latinsk form av det grekiska namnet Gregorios som betyder vaksam, vaktande. Första gången namnet dokumenterat användes i Sverige är år 1247 då Riksföreståndaren Birger Jarls (oäkta) son fick namnet Greger Birgersson.
En tidig och betydelsefull namnbärare var påven Gregorius den store, skaparen av den gregorianska musiken. Även påven Gregorius XIII har satt spår i historien genom den Gregorianska kalendern.Greger började bli populärt på 1940-talet och trenden höll i sig in på 1970-talet. Under 1980-talet föll populariteten kraftigt och under 1990-talet var Greger mycket ovanligt som dopnamn. De senaste åren har bara ett tiotal pojkar fått det som förnamn varje år, bara någon enstaka av dem har fått det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2022<>13 Mars
Mazarindagen * Källkritikens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

0 °C Vind 3,9 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -5° Daggpunkt -5° Fuktighet 69.7% Soluppgång 06:14 Solnedgång 17:46 Dagens längd 11 h 32 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 13 Mars.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: