Dagens fakta 20 Mars.


Dagens namn

Joakim

Hur många heter Joakim?

 • Antal män som heter Joakim 39 575 st (26 286 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Joakim 6 st
 • Namnsdag Joakim 0 mars
 • Andra stavningar Joachim
 • Vanliga smeknamn Jocke Kim

Vad betyder Joakim?

Joakim eller Joachim är ett mansnamn, ursprungligen hebreiskt Jehoiachim som betyder ”Gud skall upprätta”. Joakim är enligt legenden namnet på Jungfru Marias fader. I Gamla Testamentet och Apokryferna i Bibeln omnämns personer som översättarna gett namnformen Jojakim. Det äldsta belägget i Sverige är från cirka 1425. Namnet var mycket populärt på 1980-talet men blev därefter allt ovanligare bland nyfödda.

Kim

Hur många heter Kim?

 • Antal män som heter Kim 12 212 st (8 378 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Kim 4 805 st (2 552 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Kim 20 mars
 • Andra stavningar Cim
 • Vanliga smeknamn Kimmo

Vad betyder Kim?

Kim är både ett mansnamn och ett kvinnonamn. Kvinnonamnet anses vara en förkortning av Kimberly, mansnamnet en förkortning av Joakim. Namnet anses betyda ”den rättvise” eller ”sökare av sanning”. Kim är också en förkortning av Kimball från gaeliskan och betyder ”härförare” eller stridsledare. Kim har även betydelsen ”guld”.I Korea är Kim ett vanligt släktnamn, vilket gjort att många svenska adoptivföräldrar givit barnet namnet Kim som förnamn. I England blev namnet populärt efter att Rudyard Kipling skrivit romanen ”Kim”. Pojknamnet Kim är ganska vanligt bland de yngre, men flicknamnet var vanligare på 1980-talet.

Kalender med temadagar 2022<>20 Mars
Världsberättardagen * Internationella glädjedagen *
Vårdagjämningen

LOKALT VÄDER I UPPSALA

-2 °C Vind 0,5 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -2° Lufttryck 1045 hPa Daggpunkt -3° Fuktighet 92% Sikt 10 km Soluppgång 05:52 Solnedgång 18:02 Dagens längd 12 h 10 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 20 Mars.”

 1. Glädjedagen och vårdagjämningen samtidigt, det passar ju utmärkt.
  Jaha, då har ni firat barnen ordentligt och jag misstänker att de är mer än nöjda med uppvaktningen. Och idag är det pappa – sonen (beroende hur man ser det) som ska firas.
  Ha en fin dag
  Kram

 2. Men så lustigt… Trots att det är lite gråmulet här idag – igen! – så sa jag till Anders att man märker att det har blivit ljusare i alla fall. Då hade jag nollkoll på att det är vårdagjämningen idag. Passar ju utmärkt att den kombineras med glädjedagen också 🙂

  Ha en glad vårdagjämning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: