Dagens fakta 15 April.


Dagens namn

Oliver

Hur många heter Oliver?

 • Antal män som heter Oliver 23 148 st (16 653 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Oliver 43 st (22 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Oliver 15 april

Vad betyder Oliver?

Mansnamnet Oliver är ett engelskt namn med eventuellt släktskap med grekiskan. Det betyder lugn och fridfull. Enligt en teori är det, liksom Olivia, bildat av ordet oliv. Fast namnet Oliver kommer från ”olivträd” och det står för lugn/fred. Oliver blev vanligt i England genom hjältedikten Rolandssången där Oliver och Roland är två av hjältarna. Efter den engelska militären Oliver Cromwells härjningar i mitten av 1600-talet så sjönk namnet enormt i popularitet i England men efter Charles Dickens roman om Oliver Twist så blev namnet mycket populärt igen. Oliver är en av raketerna på topplistan sedan början på 1990-talet. Det finns 12624 män som har förnamnet Oliver. Av dessa har 8651 namnet Oliver som tilltalsnamn/förstanamn.

Olivia

Hur många heter Olivia?

 • Antal kvinnor som heter Olivia 26 528 st (14 529 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Olivia 20 st
 • Namnsdag Olivia 15 april

Vad betyder Olivia?

Kvinnonamnet Olivia kommer, liksom troligen den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för ”olivträd”, eftersom olivträdet troddes vara fredens träd blev namnet Olivia också kallat den fredsälskande Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet. Namnet klättrade snabbt uppåt på topplistan under 1990-talet och ligger numera på 10:e plats. Det finns 21 548 kvinnor som har förnamnet Olivia. Av dessa har 7 424 namnet Olivia som tilltalsnamn/ förstanamn.
Olivia betyder: rent, fred, vacker, skönhet, nice, naturlig och djurvän.

Kalender med temadagar 2022<>15 April
Långfredagen
Internationella biomedicinska analytikerdagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

0 °C Vind 4,2 m/s Klart och uppehållsväder Känns som -5° Daggpunkt 0° Fuktighet 99.2% Soluppgång 05:32 Solnedgång 20:09 Dagens längd 14 h 37 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

5 reaktioner till “Dagens fakta 15 April.”

 1. Det kom upp en text att anslutningen inte är privat och att någon försökte stjäla något från mej när jag skrev in den nya länken, så jag vågade inte öppna.
  Två sädesärlor håller till nere vid hamnens badplats, jag såg de häromdagen och idag var de där igen. Starar finns i mängder vid gamla hamnen.
  Idag är det svinkalla vindar.
  Önskar er en fin påsk i Uppsala
  Kram

 2. Jag har en massa oliver i köket som jag kan fira idag. Jag tror jag gör det genom att käka upp ett gäng på terrassen i eftermiddag 😀

  Ha en fin och lång fredag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: