Dagens fakta 26 April.


Dagens namn

Terese

Hur många heter Terese?

 • Antal kvinnor som heter Terese 6 116 st (1 788 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Terese 26 april

Vad betyder Terese?

Kvinnonamnet Terese eller Therese har ett okänt ursprung. Det grekiska namnet Theresia, betydde sannolikt ursprungligen ”jägarinna” eller ”skördare”. Namnet har även tolkats som ”kvinna från Thera”, efter medelhavsön Thera, eller som härlett ur det grekiska verbet ”????????” (thérizein) med innebörden ”skörda”. Det finns 42, mer eller mindre fantasifulla, stavningsvarianter av namnet. Namnet är vanligt för personer födda under 1980- och 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 40 255 personer i Sverige med namnet Terese/Therese varav 16 633 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 419 flickor något av namnen, varav 51 fick det som tilltalsnamn.

Teresia

Hur många heter Teresia?

 • Antal kvinnor som heter Teresia 7 877 st (706 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Teresia 2 st
 • Namnsdag Teresia 26 april

Vad betyder Teresia?

Kvinnonamnet Teresia, eller Theresia är en latinsk variant av Terese. Betydelsen är oklar, men kan spåras till grekiskan och skulle då betyda jägarinna. Namnet kom in i den svenska almanackan i mitten på 1800-taletför att hedra hertiginnan av Dalarna, som hette så. Både Teresia och Terese har under större delen av 1900-talet varit ganska ovanliga namn. Bland de yngsta är Terese (eller snarare Therese) just nu det vanligaste, men i början på1900-talet var det omvänt. 31 december 2005 fanns det totalt 14 145 personer i Sverige med namnet Teresia eller Theresiavarav 1 286 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 155 flickor något av namnen, varav 6 fick det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2022<>26 April
Världsdagen för intellektuell äganderätt *Promenadens dag *
Alien-dagen *
Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+4 °C Vind 9,3 m/s Halvklart och uppehåll Känns som -2° Daggpunkt 0° Fuktighet 74.9% Soluppgång 05:00 Solnedgång 20:37 Dagens längd 15 h 37 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

7 reaktioner till “Dagens fakta 26 April.”

 1. Hoppas bilen fick ok nu så är det bara att tuta & köra.
  Min laptop är periodare, den har varit snäll ett bra tag men nu är den tydligen på dåligt humör.
  Kram

 2. Hej, nu börjar våren på riktigt, bladen slår ut på buskar och träd. Så vackert! Inte så långt mellan Stockholm och där du bor, så jag förstår det våren har kommit lika långt hos dig. I mitt fritidshus i Norrbotten har nog inte så mycket hänt än. Men redan barmark. Min kusin skickade kort. Då jag säger, måste kommit lite snö i år. Nej svarar hon, det beror på typen av snön. Tydliga olika snötyper, haha. För mig, snö är snö bara.
  Ha en bra dag!
  Kram

 3. Ja, jag minns att du fick nerslag på besiktningen, tråkigt och i många fall dyrt.
  Idag är det jobb för min del, ska bli kul.
  Ha en finfin dag
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: