Dagens fakta 7 Maj.


Dagens namn

Carina

Hur många heter Carina?

 • Antal kvinnor som heter Carina 46 612 st (29 666 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Carina 2 st
 • Namnsdag Carina 7 maj
 • Andra stavningar Karina

Vad betyder Carina?

Kvinnonamnet Carina eller Karina kommer från det latinska ordet carus som betyder kär. Med stavningen Karina kan det också uppfattas som en variant av Karin som är en svensk form av Katarina med betydelsen den rena eller den kyska. Carina var en kristen martyr på 200-talet som blev helgonförklarad.
Under medeltiden, förekom det att den som bar namnet Carina, skulle dra sig till de som bar ett namn efter begreppet ängel. Vilket skulle leda till harmoni samt lycka till familjen. Många kungar döpte sina döttrar till Carina, då de främst föredrog söner, och detta var för att dottern skulle bringa lycka och harmoni i kungafamiljen.Namnet kom till Sverige i slutet av 1800-talet men infördes i namnsdagslistan först 1986.Äldsta belägg i Sverige, år 1877. Namnet hade en popularitets-topp under 1960-talet.

Carita

Hur många heter Carita?

 • Antal kvinnor som heter Carita 2 113 st (1 171 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Carita 7 maj

Vad betyder Carita?

Kvinnonamnet Carita är ett italienska italienskt namn som kommer av det latinska caritas, ?kärlek? eller ?barmhärtighet?.Namnet är relativt ovanligt i Sverige men hade en popularitetstopp under 1970-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2187 personer i Sverige med namnet,varav 1229 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 8 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I AYIA NAPA MONASTERY

+18 °C Vind 3,1 m/s Mest klart och uppehåll Känns som +18° Lufttryck 1012 hPa Daggpunkt +10° Fuktighet 59.5% Sikt 10 km Soluppgång 05:47 Solnedgång 19:33 Dagens längd 13 h 46 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 7 Maj.”

 1. I min åldersgrupp finns många Carina.
  Ser ut att bli en fin dag idag, nu molnigt, men det ska klarna upp framåt förmiddagen.
  Trevlig veckoslut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: