Dagens fakta 11 Maj.


Dagens namn

Märit

Hur många heter Märit?

 • Antal kvinnor som heter Märit 1 020 st (567 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Märit 11 maj

Vad betyder Märit?

Kvinnonamnet Märit eller Märith är en variant av Märta som började användas som dopnamn iSverige på 1890-talet, till att börja med främst i Jämtland. En känd Märit är ”Stor-Märit”, en häxa som brändes på 1600-talet. Namnet är inte speciellt vanligt, vare sig bland äldre eller yngre kvinnor.31 december 2005 fanns det totalt 1 237 personer i Sverige med namnet Märit eller Märithvarav 749 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 4 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.

Märta

Hur många heter Märta?

 • Antal kvinnor som heter Märta 24 156 st (7 607 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Märta 5 st
 • Namnsdag Märta 11 maj

Vad betyder Märta?

Kvinnonamnet Märta eller Märtha är ursprungligen en variant av Margareta och stavades från början Märeta när det började användas under 1300-talet i Sverige. Margareta betyder pärla eller juvel.Namnet kom in i den svenska almanackan 1901 för att hedra den blivande norska kronprinsessan.Namnet var tidigare mycket vanligt och tillhör fortfarande totalt de 60 vanligaste förnamnen. Bland de yngre är det dock ovanligare.
Den 31 2005 fanns totalt 31 124 personer i Sverige med namnet Märta varav 14 061 med det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I AYIA NAPA MONASTERY

+14 °C Vind 2,1 m/s Klart och uppehållsväder Känns som +14° Lufttryck 1014 hPa Daggpunkt +9° Fuktighet 71.8% Sikt 10 km Soluppgång 05:44 Solnedgång 19:37 Dagens längd 13 h 53 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 11 Maj.”

 1. När barnen var små döpte någon kompis om alla barn i området och Martin fick bli Märta, det är några som fortfarande kallar honom det ibland, däribland jag och storebror. Så jag får väl uppmärksamma honom lite idag.
  Ja mycket har förändrats i världen under dessa år, vi såg också spåren, ledsamt. Jag tror att vi här i Sverige har haft det så mycket friare och bättre än många andra länder. Ser inga munskydd på dina bilder, på Lufthansa och Madeira behövde vi ha inomhus och på bussar, flyget hem med Swiss air behövdes inget.
  Jag ska knåpa ihop ett inlägg om veckan när jag kommer hem, men har lagt ut dagliga inlägg på fb som nog är mer utförliga än vad som kommer i bloggen.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: