Dagens fakta 27 Maj.


Dagens namn

Beda

Hur många heter Beda?

 • Antal kvinnor som heter Beda 461 st (104 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Beda 5 st
 • Namnsdag Beda 27 maj

Vad betyder Beda?

Kvinnonamnet Beda är ursprungligen ett engelskt mansnamn med något osäker betydelse. Enligt vissa tolkningar är betydelsen ”bedjaren”. Den medeltida engelske benediktinermunken Beda Venerabilis författade ett verk om det anglosaxiska folkets historia.Beda var ganska vanligt som förnamn runt år 1900 men har varit mycket ovanligt sedan dess. Det är endast en handfull flickor i varje årskull som får det som förnamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 639 personer i Sverige med namnet, varav 289 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 10 flickor namnet, varav 3 fick det som tilltalsnamn.

Blenda

Hur många heter Blenda?

 • Antal kvinnor som heter Blenda 562 st (259 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Blenda 27 maj

Vad betyder Blenda?

Kvinnonamnet Blenda är ett gammalt svenskt namn. Namnet har en något oklar betydelse. En vanlig förklaring är att det skulle betyda den ”förbländande” eller ”den bländande sköna” men det har också föreslagits att det skulle kunna vara kopplat till sockennamnet Blädinge eller komma från det isländska ordet för listig.En sägen (tillkomst omtvistad!) berättar om kvinnan Blenda i Värend som lyckades besegra den danska fiendehären. Männen i Värend var på krigståg i Norge när danskarna anföll. Värends kvinnor bjöd in danskarna på gästabud och när dessa var berusade blev de nedstuckna och dödade. Som tack fick Värends kvinnor lika arvsrätt som männen.

Kalender med temadagar 2022<>27 Maj
Muffinsdagen * Ostens dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+9 °C Vind 0,0 m/s Molnigt och någon lätt regnskur Känns som +9° Daggpunkt +9° Fuktighet 98.7% Soluppgång 03:42 Solnedgång 21:53 Dagens längd 18 h 11 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 27 Maj.”

 1. Blenda Nordström är den enda Blenda jag känner till, läste en bok om henne, titeln ”Ett jävla solsken” som jag har för mej att hon nämndes som också.
  Någon Beda har jag inte hört om.
  Det var ju klantigt med matchen igår.
  Ha det fint
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: