Dagens fakta 30 Maj.


Dagen namn

Vera

Hur många heter Vera?

 • Antal kvinnor som heter Vera 15 881 st (9 327 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Vera 12 st
 • Namnsdag Vera 30 maj

Vad betyder Vera?

I Sverige kommer namnet Vera från latinets ”Veritas” som betyder sanning. Men Vera är också ett mycket klassiskt och vanligt ryskt kvinnonamn, som betyder ”tro”. Vera är även ett vanligt albanskt namn som betyder sommar.
Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet och blev populärt på 1910-talet 1910- och 1920-talet. Det har också de senaste 10 åren visat en kraftigt ökning. Det fanns 31 december 2005 totalt 10 463 personer i Sverige med förnamnet Vera, varav 6 905 hade det som tilltalsnamn. År 2002 fick 244 flickor namnet, varav 149 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 30 maj (Sedan 2001. Dessförinnan 1986-2000 på 8 december)
Ryska Vera är en direktöversättning av det grekiska namnet Pistis. Hon var den äldsta av de tre systrarna Vera, Nadezjda och Ljubov (som betyder tro, hopp och kärlek) som led martyrdöden i början av etthundratalet i sin moder Sofias åsyn. De tre namnen har en i mycket gemensam historia i Ryssland. De blev först populära på sjuttonhundratalet i högre kretsar. Vera var mycket vanligt i Ryssland i början av förra seklet, men populariteten har dalat på senare tid. Allt enligt ryska Wikipedia.

Veronika

Hur många heter Veronika?

 • Antal kvinnor som heter Veronika 4 017 st (2 142 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Veronika 30 maj

Vad betyder Veronika?

Veronika är ett latinskt namn med grekiskt ursprung , som betyder den segerbringande.
Veronika brukar man också kalla kvinnan som torkade Jesu ansikte, att det avbildades på hennes duk och duken finns fortfarande kvar i Italien, Manopello.
Det finns även en blomma som har fått namnet Veronika. Men numera stavas namnet med ”c”, men namn med ”k” är vanliga med.

Kalender med temadagar 2022<>30 Maj
Internationella MS-dagen * Fönsterrenoveringens dag *

LOKALT VÄDER I UPPSALA

+5 °C Vind 0,0 m/s Klart och uppehållsväder Känns som +5° Lufttryck 1014 hPa Daggpunkt +5° Fuktighet 100% Sikt 10 km Soluppgång 03:43 Solnedgång 21:51 Dagens längd 18 h 8 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 30 Maj.”

 1. Hej där, du har kommit hem från Cypern, ätit och druckit gott här hemma, haft rebusar osv. Mycket har hänt på sista tiden för dig..
  Jag hade tänkt byta bloggportal ett tag här, men idag då jag gick in i min bloggutrymme, var problemet löst. Andra gången samma sak händer. Men jag tänker, okey jag fortsätter där jag är nu 😀
  Ha en trevlig dag!
  Kram

 2. Det fanns en Veronica på Willys när jag började där, annars förknippar jag namnet med blommor, Vera var väl med i nån såpa på 80 eller 90 talet?!
  Igår fick jag prova en ny öl i stugan
  Saisont Dupont, ecolocica.
  Ha en fin start på veckan,
  Kram

 3. Jag känner inte flera Vera, men jag känner i alla fall en (svägerskans mamma heter så). Sen finns den en stad (by?) söderut från oss som också heter Vera 😀

  Ha en fin start på veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: