Dagens fakta 2 Juni.


Dagens namn

Roger

Hur många heter Roger?

 • Antal män som heter Roger 37 557 st (18 681 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Roger 14 st
 • Namnsdag Roger 2 juni

Vad betyder Roger?

Mansnamn av germanskt ursprung sammansatt av urgermanskans ”hrothaz”(ära/berömmelse) och ”gaizaz/gairaz”(spjut). Den nuvarande formen av namnet kommer från den fornengelska versionen ”hrothgar” som är omnämd även i Beowulfkvädet. Namnet Roger dök upp i Sverige i slutet av 1700-talet. I Sverige fanns tidigare ett motsvarande namn Rodhger. Den tyska varianten av namnet är Rutger. Roger var ett modenamn från 1940-talet ända in på 1970-talet men är numera på väg nedför popularitetslistan. De senaste åren har drygt 100 pojkar fått Roger som förnamn varje år men bara en handfull av dem får det som tilltalsnamn.31 december 2005 fanns totalt 39 055 personer i Sverige med namnet Roger varav 19 561 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 133 pojkar namnet, varav 5 fick det som tilltalsnamn.

Rutger

Hur många heter Rutger?

 • Antal män som heter Rutger 1 109 st (234 tilltalsnamn)
 • Namnsdag Rutger 2 juni

Vad betyder Rutger?

Mansnamnet Rutger är ett tyskt namn med samma ursprung somdet nordiska Rodger och det engelska Roger och som är bildat av delordsom betyder ära och spjut.De senaste åren har en dryg handfull pojkar fått namnet Rutger varje år, men endast någon enstaka av dem får det som tilltalsnamn. Namnet är alltså mycket ovanligt bland de yngsta.Bland män som är mellan 50 och 80 år gamla är Rutger vanligare, men det har aldrig varit ett riktigt modenamn.31 december 2005 fanns det totalt 1 457 personer i Sverige med namnet,varav 276 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 7 pojkar namnet, varav 2 fick det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 20222 Juni
Internationella artrosdagen *,,Internationella dagen mot ätstörningar *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14 °C Vind 4,3 m/s Molnigt och någon lätt regnskur Känns som +13° Daggpunkt +10° Fuktighet 75.3% Soluppgång 03:33 Solnedgång 22:03 Dagens längd 18 h 30 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 2 Juni.”

 1. Roger finns det flera stycken här,
  Rutger förknippar jag med Björn Skifs för så hette väl hans karaktär i Strul?
  Ha det fint,
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: