Dagens fakta 17 Juni.


Dagens namn

Torborg

Hur många heter Torborg?

  • Antal kvinnor som heter Torborg 934 st (261 tilltalsnamn)
  • Antal män som heter Torborg 2 st
  • Namnsdag Torborg 17 juni

Vad betyder Torborg?

Torborg är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Bildat av gudanamnet Tor och slutleden borg – ”beskydd”. Namnet förekommer på en sköldmö i en gammal isländsk saga, men någon tidig användning av namnet finns inte belagd. En variant – Thorbjörg – förekom dock i Bohuslän på 1500-talet. Den moderna användningen av namnet har sitt upphov i 1800-talets nationalromantik och namet var populärt en bit in på 1900-talet. Bland unga flickor är det nästan obefintligt. Under 1990-talet fick endast ett tjugotal flickor namnet som andranamn och ingen som tilltalsnamn. Det fanns 31 december 2005 totalt 2 166 kvinnor i Sverige med förnamnet Torborg, varav 580 hade det som tilltalsnamn. Det finns också en handfull män som heter Torborg som andranamn. En flicka fick namnet Torborg som tilltalsnamn 2004 men inte någon mer det senaste decenniet, och endast ett par stycken per år har fått det som andranamn.

Torvald

Hur många heter Torvald?

  • Antal män som heter Torvald 1 296 st (256 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Torvald 17 juni

Vad betyder Torvald?

Torvald eller Thorvald är ett mansnamn med norden fornnordiskt ursprung. Det förekommer som runstensnamn och är bildat av gudanamnet Tor och vald – ”härskare”. Torvald tillhör de namn som populariserades genom 1800-talets nationalromantik och var inte helt ovanligt under första halvan av 1900-talet. Bland dagens pojkar förekommer det nästan uteslutande som andranamn. Under 1990-talet fick drygt 40 pojkar namnet, men bara en enda fick det som tilltalsnamn. År 2008 fanns det totalt 2578 män som hette Torvald/Torwald/Thorvald/Thorwald i Sverige, varav 449 hette det som tilltalsnamn. År 2003 fick 5 pojkar namnet, varav ingen som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2022<>17 Juni
Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+13° C Vind 0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som+12° Daggpunkt+11° Fuktighet 91 % Sikt 50000 m Soluppgång 03:18 Solnedgång 22:23 Dagens längd 19 h 5 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

4 reaktioner till “Dagens fakta 17 Juni.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: