Dagens fakta 29 Juni.


Dagens namn

Peter

Hur många heter Peter?

  • Antal män som heter Peter1 13 558 st (61 773 tilltalsnamn)
  • Antal kvinnor som heter Peter 35 st
  • Namnsdag Peter29 juni
  • Vanliga smeknamn Petta

Vad betyder Peter?

Peter, mansnamn, är en engelsk form av det latinska namnet Petrus som härstammar från det grekiska namnet Petros. Petros är en översättning av det arameiska namnet Kefas som betyder ”klippa”. Namnet tar formerna Petrus på latin, Boutros på arabiska, Pierre på franska, Pedro på spanska, Petar på serbiska, Pero på kroatiska, Peteris på lettiska, Petras på litauiska, Pjotr på ryska. Tsarer med namnet Pjotr kallas på svenska Peter.Peter var ett modenamn på 1950-, 1960-, 1970- och 1980-talen men är just nu på väg nedåt i topplistorna.

Petra

Hur många heter Petra?

  • Antal kvinnor som heter Petra 15 427 st (11 035 tilltalsnamn)
  • Antal män som heter Petra 4 st
  • Namnsdag Petra 29 juni

Vad betyder Petra?

Petra är ett arameiskt kvinnonamn. Namnet är en femininform av det latinska namente Petrus, från grekiska Petros som är en direktöversättning av armeniska Cephas som betyder ”klippa”. Jesus kallade sin lärjunge Simon för Petros. Han skulle vara den klippa på vilken den kristna kyrkan skulle byggas. Namnet var populärt under 1970-talet men har sedan gradvis avtagit i användning. Den 31 december 2005 fanns det totalt 14 911 personer i Sverige med namnet Petra, varav 10 976 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 61 flickor namnet, varav 18 fick det som tilltalsnamn.

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+17° C Vind 0 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som +16° Daggpunkt +15° Fuktighet 94 % Sikt 44894 m Soluppgång 03:22 Solnedgång 22:24 Dagens längd 19 h 1 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 29 Juni.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: