Dagens fakta 1 Juli.


Dagens namn

Aron

Hur många heter Aron?

 • Antal män som heter Aron 5 746 st (3 084 tilltalsnamn)
 • Antal kvinnor som heter Aron 50 st
 • Namnsdag Aron 1 juli

Vad betyder Aron?

Aron härstammar från det hebreiska mansnamnet Aharon. Aron är också Moses bror i Gamla Testamentet. Betydelsen är osäker men det kan betyda ”från bergen”, ”högt berg”, ”ryktbar” eller ”budbärare”. Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet då det stavades Aaron.Namnet var populärt vid förrförra sekelskiftet men var sedan sällsynt under större delen av 1900-talet. Just nu är dock trenden uppåtgående. Den 31 december 2005 fanns det totalt 2976 personer i Sverige med namnet, varav 1343 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 138 pojkar namnet, varav 87 fick det som tilltalsnamn.

Mirjam

Hur många heter Mirjam?

 • Antal kvinnor som heter Mirjam 2 798 st (1 244 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Mirjam 2 st
 • Namnsdag Mirjam 1 juli

Vad betyder Mirjam?

Mirjam, alternativt Miriam, är ett kvinnonamn med hebreiskt ursprung och vars betydelse har tolkats som ”efterlängtat barn”. Mirjam var enligt Gamla Testamentet syster till Aron och Mose. Mirjam var den som satte spädbarnet Mose i floden och såg till att faraos dotter adopterade barnet. Hon beskrivs som profetissa. Senare ställde hon sig på Arons sida när bröderna trätte, för vilket Gud bestraffade henne med spetälska. Namnet Mirjam har därför betydelsen ”Den trotsiga”.Hon blev dock förlåten av Moses, som också botade henne. Hon dog i Kadesch innan de nådde Kanaan.Den latinska formen av namnet Miriam är Maria; en vanlig missuppfattning är att Maria, Jesu mor bar namnet Miriam, hon hette troligtvis Mariam istället eftersom man talade arameiska.

Kalender med temadagar 2022<>1 Juli
Silikonbröstens Dag *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+19° C Vind 1 m/s Mulet och duggregn Känns som +19° Daggpunkt +17° Fuktighet 90 % Sikt 34546 m Soluppgång 03:24 Solnedgång 22:22 Dagens längd 18 h 58 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 1 Juli.”

 1. Maj-Gull Axelsson har skrivit en mycket läsvärd bok, Jag heter inte Miriam!
  Aron var en kollega, ovanligt men fint namn
  Ha en fin dag
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: