Dagens fakta 9 Juli.


Dagens namn

Jörgen

Hur många heter Jörgen?

  • Antal män som heter Jörgen 28 315 st (15 620 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Jörgen 9 juli

Vad betyder Jörgen?

Mansnamnet Jörgen är en dansk form av Georg som är av grekiskt ursprung ? Georgios? och betyder ”jordbrukare” eller ”bonde”.Namnet ökade i popularitet efter den danske kungen Jurgen XI övertog tronen i en coup d”etat.
Kung Jurgen var son till en skomakare. Carl von Linne har beskrivit den danske kungen i sin Systema naturae: ”Trots sina bidrag till den danska floran var Jurgen XI en riktig skitstövel.”Namnet var mycket ovanligt i Sverige före 1940, som populärast var det under 1960- och 1970-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 29 937 personer i Sverige med namnet Jörgen varav 16 286 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 93 pojkar namnet, varav 2 fick det som tilltalsnamn.

Örjan

Hur många heter Örjan?

  • Antal män som heter Örjan 5 617 st (3 047 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Örjan 9 juli

Vad betyder Örjan?

Örjan är ett gammalt svenskt mansnamn som ursprungligen kommer ur det lågtyska namnet Jurian eller Jurien som i sin tur var en variant av Georg. Betydelsen är ”Jordbrukare” eller ”bonde”.Namnet har funnits i Sverige sedan medeltiden (Yrian). Det helgon som på andra håll i Europa kallades för S:t Georg kallades här Sankt Örjan eller Riddar Örjan, (numera normalt Sankt Göran), och var mycket populärt i Sverige vid denna tiden. Namnet övergick redan på 1500-talet i namnformen Jöran eller Göran, och den ursprungliga formen blev därefter mycket ovanligt. Vid mitten på 1900-talet hade det dock en popularitetsperiod. Det fanns 31 december 2005 totalt 6 000 personer i Sverige med förnamnet Örjan, varav 3 172 hade det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2022<>9 Juli
Internationella dagen för oskadliggörande av handeldvapen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14° C Vind 1 m/s Mulet och duggregn Känns som +14° Daggpunkt +13° Fuktighet 93 % Sikt 50000 m Soluppgång 03:35 Solnedgång 22:14 Dagens längd 18 h 38 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

2 reaktioner till “Dagens fakta 9 Juli.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: