Dagens fakta 22 Juli.


Dagens namn

Madeleine

Hur många heter Madeleine?

 • Antal kvinnor som heter Madeleine 23 172 st (11 939 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Madeleine 3 st
 • Namnsdag Madeleine 22 juli

Vad betyder Madeleine?

Kvinnonamnet Madeleine är en fransk form av Magdalena som använts i Sverige sedan slutet av 1700-talet och betyder ”kvinna från Magdala”. Magdala var en by nära havet av galiléen som betyder ”tornet” på hebreiska. Det finns 21874 kvinnor i Sverige som har förnamnet Madeleine. Det finns även 3 män i Sverige som bär namnet Madeleine, dock inte som tilltalsnamn. Försvenskade former är Malena och Malin.Namnet är på franska en kaka.

Magdalena

Hur många heter Magdalena?

 • Antal kvinnor som heter Magdalena 20 931 st (5 719 tilltalsnamn)
 • Antal män som heter Magdalena 6 st
 • Namnsdag Magdalena 22 juli

Vad betyder Magdalena?

Kvinnonamnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn, dvs. ett namn som lades till förnamnet, med betydelsen ”från Magdala”. Magdala var en by nära Genesarets sjö, och betyder ”tornet” på hebreiska. Bibelns Maria Magdalena (som är upphovet till namnet i almanackan) fick just detta tillnamn för att skilja henne från Jesus moder.Redan tidigt kom dock namnet att uppfattas som ett självständigt förnamn och det har använts i Sverige sedan 1400-talet. En fransk form av namnet är Madeleine, och en svensk kortform är Magda.På 1970- och 1980-talen var Magdalena ett modenamn bland de yngsta. Även i början av 1990-talets var Magdalena ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen. Men nu har modevågen vänt och Magdalena har ramlat ut från 100-i-topp-listan. År 2003 fick 192 flickor namnet, varav 26 fick det som tilltalsnamn. Det finns 18872 kvinnor som har förnamnet Magdalena. Av dessa har 4940 namnet Magdalena som tilltalsnamn/ förstanamn.

Kalender med temadagar 2022<>22 Juli
Approximativa pi-dagen *

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+16° C Vind 5 m/s Mulet, men troligen uppehåll Känns som+16° Daggpunkt+12° Fuktighet 79 % Sikt 49388 m Soluppgång 04:02 Solnedgång 21:50 Dagens längd17 h 48 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

3 reaktioner till “Dagens fakta 22 Juli.”

 1. Skönt med drägligt väder så du kan ägna dej åt korsord och balkonghäng,
  Här är det också lite svalare för tillfället, men gissa om jag var svettig när jag parkerade cykeln utanför jobbet, blöt inifrån och ut. Hoppas på mulet i kväll när jag ska hem.
  Kram

 2. Min borgånga syster hette båda Sara och Magdalena i tillnamn har jag för mej.
  svalare idag då det blåser, men motvind förstås.
  ha en fin dag,
  kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: