Dagens fakta 28 Augusti.


Dagens namn

Fatima

Hur många heter Fatima?

  • Antal kvinnor som heter Fatima 6 437 st (5 016 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Fatima 28 augusti

Vad betyder Fatima?

Fatima är ursprungligen en variant av Fátimah. Av arabisktalande uttalas Fatima /FAH-tee-ma/ (med betoning på första a:et), ett arabiskt namn som betyder ”hon som avstår”. Fátimah var profeten Muhammads dotter. Hon gifte sig med Ali, som kom att bli den fjärde kalifen. Från persiskan transkriberas namnet som Fatemeh. Bland somalier uttalas det som Faadumo. Namnet är också vanlig bland portugisiska och spanska kulturer och har sitt ursprung i den moriska tiden. Staden Fátima i Portugal döptes efter en morisk prinsessa och är en pilgrimsstad.

Leila

Hur många heter Leila?

  • Antal kvinnor som heter Leila 3 702 st (2 711 tilltalsnamn)
  • Namnsdag Leila 28 augusti

Vad betyder Leila?

Kvinnonamnet Leila är ett arabiskt namn med betydelsen ”natt”. Leila var namnet på ett rött vin ( det röda vinet man blir berusad av om natten) och härstammar från Arabvärlden innan Islam spreds. Traditonen före Islam var att män ofta samlades i tält på kvällarna, drack vin och tävlade i poesi. Namnet kom in i svenska almanackan 2001 och har ökat i popularitet under 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 2 807 personer i Sverige med namnet Leila varav 2 091 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 21 flickor namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.

Kalender med temadagar 2022<>28 Augusti
ArkeologidagenPorslinets dag

LOKALT VÄDER I SKUTSKÄR

+14° C Vind 3 m/s Mulet och duggregn Känns som +14° Daggpunkt +13° Fuktighet 92 % Sikt 14000 m Soluppgång 05:32 Solnedgång 20:09 Dagens längd 14 h 36 min.

Författare: farfar hebbe

Pensionär som tycker om att resa,fotografera och lyssna på Country musik..Född i Södra Lappland för en herrans massa år sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: